Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Környezet

2015. augusztus 13. - Irbisz

Talan nem elsödleges, de nekem eleg sokat jelent, mennyivel tisztabb helyen elünk, mint amilyen Budapest volt. Az ottani szemet, piszok igazabol nem volt megszokhato, hiaba eltem ott több mint 15 evet. A levegö porossaga is nagysagrendekkel kisebb, hiaba Zuglo zöldebb reszen eltünk.


Ha az auto nem a garazsban parkolt (ami gyakran elöfordult), a levegö nagy szallopor tartalma par nap alatt elegge elcsufitotta a sötetkek autot, es ha esö volt, az eredmeny egy porcsikos auto lett.
Mi valtozott? Nos, az feltünö, hogy a szemet, por szemberünöen kevesebb, olyan nincs amit Budapesten nem egyszer lattunk, hogy a szel a villamospalyakrol valosagos porfelleget ragad fel, es nagyobb szelviharok eseten vannak helyek, ahol szinte szaharai porviharok kezdödnek. A kiköltözes utan 3, azaz harom! honapig nem volt olyan koszos az auto, mint otthon 1-1,5 het utan. Mire kezdett zavaro lenni, jött egy esö, es nem tudom miert, tan mert nem olyan vastag/tartos porreteg kepzödött, a jargany ujra teljesen vallalhato lett :). A környezet pedig kb.hasonlo, zöldövezet egy 500 000+ lakosu nagyvarosban.
Igy a következö hazamenetelig, kicsivel több mint 3 honapig nem volt szükseg automosasra. Ekkora különbseg a legminösegben biztos az egeszsegnek is jot tesz

Viszont tesznek is rola hogy ilyen maradjon! A közelünkben egy igen forgalmas keresztezödesben eleg komoly legminösegellenerzö allomas all, ahol nem csak a levegö szalloportartalmat merik, hanem csapadekbol lerakodo szennyezödesek por,-es (nehez)femtartalmat is idöszakosan bevizsgaljak.
Ami a legjobban tetszett, hogy ezt vizualissa tegyek a nagyközönsegnek (az elerhetösege a vizsgalolaboratoriumnak fel van tüntetve, de hat azt tan csak a raerö nemet nyugdijas hivja fel), haromfele erzekeny indikatornöveny is ki van ültetve, gondolom amig zöldelnek, addig eleg jo a legminöseg. Amit nem tudok, mi törtenik, ha valamelyik elkezdene sargullni :)

Az altalanos tiszta levegö nem meglepö, a varos nagyon zöld, nekünk raadasul az eleg terjedelmes varosi erdö is  a közelünkben van. Ennek is köszönhetöen a haz elött mar lattunk mokusokat, szajkokat, zöld küllöt, szarkat, kek galambot, ismeretlen madarat, es a lfmeglepöbb: 2 rokat.
Hogy a roka bejöjjön a varosi erdöböl egy kisebb lakotelepen, 2x2 sav+ villamospalya uton keresztül az emeletes hazak köze cserebogarra vadaszni, meg növendekrokaktol is meglepö – es csak mi 3x lattunk rokat, pedig nem logtunk alkonyatkor az ablakban, na vajon jön-e a roka.
Aztan a könyeket jobban felsimerve mas lakhelyek is szobajöttek szamukra: kiskertek, a Bundeswehr egy jokora területü, de eleg üres adminisztrativ központja, parkok.

A varosi parkban üregi nyulak, a patakok mellett többfele vadkacsa, es talan a Rajna közelsege miatt, meglepöen sok kanadai vadlud is elöfordul. Ezt az “Europa madarai” c. könyvecskeböl sikerült beazonositani, erdekessege hogy ez a kontinens legnagyobb vadludfajtaja.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr637704318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása