Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Sokszinüseg

2015. július 17. - Irbisz

Ma ebed közben Rejtö hallhatatlan kezdösorai jutottak az eszembe:

„Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban.“

 

Mi ma negy nemzetiseget kepviseltünk, 2 nemet, 1 holland, egy kameruni es en, viszont a masik asztallal kiegeszülve mar fel europa jelen volt :)

A holland kolleganö atköszönt a masik asztalhoz (mar korabban nevettünk rajtuk, naluk is elhangzott hogy nemet v. angol legyen-e a tarsalgas nyelve :)), mert egy volt holland kollegaja is ott falatozott. Kiderült, rajta kivül ott is volt egy-egy nemet, olasz, orosz. Persze nyilvan messze legtöbben a nemetek vannak, de itt az operativ konszernközpontba elkepesztöen sok külföldi van.

Most is lattam csak a szabadban etkezök között indiait, japant, hogy ne csak feher emberek kepviseljek a sokszinüseget (bar pont a mi asztalunknal ült az elenyeszö szamu fekete egyike, a kameruni menedszerasszisztensünk). Erdekes, japan (vagy annak kinezö azsiai), indiai van eleg sok, viszont fekete tan csak 2 a ca. 2000 emberböl- a konyhan viszont vannak harman, ott eszrevehetö szamu reszet teszik ki a szemelyzetnek :).

Erdekes, talan nincs is igazam, de nekem ugy tünik, Rolande-nak ugy köszönnek oda, mint akire büszkek, vagy hogy legyen büszke magara, hogy rendesen dolgozik, bekerült egy afrikai menekült szamara alom-munkakörbe.

A magyar kolonia sem kicsi, kb. 20-an lehetünk itt, de pontosan nem tudom, mivel:

  • Egyszerre senki nincs ott a hagyomanyos szerdai magyar ebeden,
  • Van aki romaniai magyar, de eljön hozzank is (meg a roman ebedre is :))
  • Van aki csak feleves idotartamra került ide, legnagyobb sajnalatara nem kapott fix allast – de hogy otthon mindent meg fog palyazni, arra nagy tettel mernek fogadni.

 

A mi csoportunk az altalanos sokszinüseg ellenere szerintem kiemelkedö ebben a tekintetben, mert csak 17-en vagyunk, de 8 orszagbol:

  • Nemet: 6,
  • Angol: 3
  • Magyar: 2
  • Roman: 2
  • Francia: 1
  • Holland: 1
  • Olasz: 1
  • Kamerun: 1

Valamikor kesö összel raadasul visszajön szülesi szabadsagrol egy sved kolleganö, es nem kizart (komoly esely van ra, mar interju is volt) hogy kell egy orosz is- akkor vegkepp internacionalis/multikulti lesz a csapat :).

Bar a mostani összetetelt is tovabb bonyolitja, hogy a holland hölgy apja spanyol, es ki tudja eleve Carmen is hol született; az egyik angol srac valojaban indiai, rola sem tudom hol ringott a bölcsöje, a szubkontinensen vagy mar az Egyesült Kiralysagban.

Ezenkivül par erdekesseg a csoporttal kapcsolatban:

  • Az egyik nemet srac baratnöje japan (ö is tanult ott 1-2 evet), szoval Azsia is kepviselve van,
  • A lanyom az USA-ban el mar 4-ik eve, epp ma kezdi el ott az egyetemet!! (31.08.2015) igy egy ujabb kontinenst en hoztam be :)
  • Felig olasz az egyik nemet ficko felesege ,
  • Az olasz srac baratnöje meg teljesen magyar (aki mar 15 eve el külföldön, több orszagot megjarva mar) :) :)

 

Ezt sem gondoltam volna anno hogy ilyen környezetbe kerülök, amikor a Gorenje korszakban eletemben elöször voltam külföldön, valamikor 20 eves koromban …

Edesanyamnak különösen nehez lehet el felfogni/atelni/megemeszteni, ö egy munkahelyen huzta le a szocializmusban egesz eletet, es 79 eves, de ezalatt egyszer volt a szerencsere mara mar csak ”nehai” Szovjetunioban, velem Ausztriaban a fent emlegetett Gorenje-s idöszakban, es 2004 tavaszan velem Skociaban 7-10 napot, amikor az akkor egyeves ösztöndijjal ott levö felesegemet, es vele kiment kislanyomat (aki ma kezdi az egyetemet :)) meglatogasssam. Ezen tul most nyaron volt nalunk szinten 10 napot, az Allamokbol nyarra hazajött lanyommal együtt meglatogattak minket. Meg szerencse hogy öcsem meg mindig ott el a lanyaval, legalabb nem maradt egyedül – hisz a nagyfia (en lennek az), a fiuunokaja (a fiam) immar Nemetorszagban el, a nagy unokaja, akit felig-meddig mar lanyanak is tekint, az USA-ban.

Annak ellenere hogy nem vagyok nagy tarsasagi ember, söt, nekem inspiralo ez a környezet, mar csak az angolom kell javitani, a jellegzetes magyar betegseg, a nem elegendö nyelvtudas nekem is problemakat jelent :(.

Szerencsere a tudasom többet er mint ez a hatranyom, meg a felvetelnel is tudtak ezt. Viszont elegge banom ezt, azt hiszem ha megfelelö lenne a nyelvtudasom akkor szenior expert is lehettem volna- igy viszont van elöttem perspektiva, ”sima” expert-et kiegesziteni a senior jelzövel :D

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr837635526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása