Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Üzleti etikett es öltözködes

2016. február 24. - Irbisz

http://atc-digitaldesign.com/rodriguezj/HTML/New%20Carlos,%20Jitzel%20Business%20Etiquette%20Project/images/businessetiquette.jpg 

Penteken ezzel a cimekkel volt egy 3 ill. 1 oras oktatasunk (a meghivo szerint workshopunk). Erröl külön oktatas ilyen terjedelemben talan tulzasnak tünik, föleg hogy a belepesnel kapott informacios csomagban erröl eleg sok szo esik. Sok ügyfellel talalkozo tanacsadoknal persze kiemeten fontos ez, igy epp megerthetö az erre szentelt figyelem.

A valos tartalom nem fedte az agendat, az elmaradt pontok egy reszet en szemely szerint sajnaltam. Ez a „Jegtöres- talald meg gyorsan a megfelelö szavakat“ es reszben a „Small talk- temak es tabuk“ temak voltak. Az interkulturalis felreertesek tema elmaradasa a kevesse erintett.

A temak amelyekröl szo volt:

  • Elsö benyomas: Itt inkabb az volt meglepö, hogy azt en is tudtam, hogy ez par masodperc csak, es szinte csak vizualis jelek adjak az alapjat, de gyorsasaga azert meglepett. Allitolag az elsö 250 ms alatt kb. 80-90%-a kialakul, a benyomas vegleges kialakulasaig 7 s kell. Igy mar erthetö pl. az öltözködes kiemelt fontossaga, a kezdeti rossz benyomas neutralissa alakitasahoz 7-8 pozitiv elmeny, esemeny kell es hosszabb idö, miig a kezdeti jo benyomas semlegesitesehez joval több negativ törtenesnek kell bekövetkeznie … Ezzel maximalisan egyetertek, szemelyes tapasztalattal egybevag.
  • Informaciofeldolgozas
  • Testbeszed, fokuszban a szemkontaktus es a kezfogas (melyik tipus mit jelent, mire ügyeljünk, mit kerüljünk), de eleg sok altema volt ezen a blokkon belül: a döglött hal, a csonttötö, a dominans, a baratsagos nagybacsi, a „maradj tavol“ tipus.
  • Gesztusok, arckifejezesek (semmit sem erö altalanossagok szintjen erintve a temat)
  • Vakfoltok- fogalmam sincs itt mi hangzott el, vagy csak a cimek között volt es ugortunk :)
  • Kezek a zsebben
  • Magas/alacsony energiaju testhelyzetek: ebben legalabb volt ertelem, mert ez oda-vissza is müködik, azaz a magas energiaju poz akkor is növelheti az energiaszintet, magabiztossagot, ha ettöl eleg messze van az ember, es ez ott es akkor abszolut nem jellemzö ra.
  • Protokoll_: Hierarchia – Eletkor- nem- ismert/ismeretlen – vendeglato/vendeg – egyedülallo/csoport

 

http://editorial.designtaxi.com/news-inf210314/2.jpg

A delutani üzleti öltözködesi blokk szvsz. semmi ujat nem tartalmazott a belepesnel kapott reszletes tajokoztatohoz kepest, hisz az is leir mindent a nadragszij szinetöl kezdve a hölgyek parfümhasznalataig es dekoltazsmelysegeig. Ket dolog volt igazan uj, az egyik meg hasznos is. A hasznos info a cipöröl hangzott el, manapsag mar annyira nem komolyanveendö, hogy csak a börtalpu cipö az “illendö”. Akadnak termeszetesen alkalmak amikor ez a helyes viselet, de ezek csak Az Alkalmak, normal körülmenyek között meg vevöi latogatasnal is, mar a “normal” gumitalp sem jelent problemat, mivel a praktikussag (nedvessegallosag, hideg) teljesen erthetö es elfogadott szempont (mondjuk a többseg –engem is belertve- eddig is igy viselkedett) egy ruhadarabnal – legalabbis Nemetorszagban.

A masik az volt, a hölgyek a megfelelö dekoltazsmelyseget ugy tudjak ellenörizni, hogy megallnak egy tükörrel szemben, kb. 25-30 fokot elöredölnek, es ha ekkor is se kihivo a dekoltazs, akkor felel meg.

 http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/07/20/article-1200752-05C62165000005DC-179_468x395.jpg

Illetve volt egy dolog, ami legalabbis nekem teljesen meglepö, söt teljesen uj informacio volt. Ha van olyan alkalom, ahova lehet (kellöen elegans) puloverben menni, akkor az inggallert NEM kell kitenni! Ez ugyan ritka szituacio, de ha elöfordul, akkor jo ezt helyesen tudni. Meg szerencse hogy inkabb zakot favorizalom, ahol meg puloverben vagyok, mint pl. itt Hamburgban, a kutyat nem erdekel mit hordok, söt a zako kirivobb lenne mint a nemreg vasarol szep puloverem

https://www.makato-shop.de/images/produkte/i66/664039-w725.jpg

Jo összefoglalo: http://www.businessinsider.com/a-visual-guide-to-matching-suits-and-dress-shoes-2014-3?IR=T

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr398417116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása