Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Bonusz

2016. február 05. - Irbisz

http://www.talentbridgeusa.com/wp-content/uploads/2014/06/Bonus.jpg

A heten megvolt az eves bonusz kifizeteshez szükseges "ertekelö" megbeszeles. Mivel irott, szamszerüsithetö celok nem voltak, söt meg altalanosak sem, az "ertekeles" is ehhez merhetö melysegü volt. Megbeszeltük, mi ami jo volt, mi ami fejlesztendö, de ebben semmi uj nem volt. Egyedül az volt meglepö, amikor a fönököm, akiröl csak szuperlativuszokban beszelhetek, azt mondta, hogy az evi vegi sikeres, okt. - dec. közötti idöszak alapjan ugy latja, sokkal jobban szeretem es jobban is teljesitek, ha a vilagos es egyertelmü a feladat s a cel, a keretek tisztazottak. Ekkor gondoltam magamban, bakker, az emberek kb. 99,5% ilyen feltetelek mellett teljesit jobban, no meg ezek hianyaban a sikert is nehez ertelmezni, meg jo hogy en is jobban muzsikaltam. Viszont nem ezt mondtam, meg hogy ez nem Nobel-dijat erö megfigyeles, inkabb azt, jol latja, ez pont igy van, de ev elejen az is problema volt, hogy csak feluton csatlakoztam egy azota rossz felepitesünek tartott treningprogrammba, valamint hogy nekem nehezseget jelent, hogy sokszor nem vilagos mit tehetek/tehetünk, mit nem, milyenek az eröviszonyok, a cegpolitika hogy ervenyesül itt meg ott, a kulturalis különbsegek a földrajzi területek es a szervezeti egysegek között.

Ezzel egyetertett, bizony ez tenyleg nem könnyü, mert neki is rengeteg ideje ilyen cegpolitikai, belsö hatalmi egyeztetesekre megy el, meg epp a heten fordult elö, hogy ilyen okokbol nem tudunk lemondani egy programot, holott minden szakmai erv emellett szol …

Ezen tul mindössze harom dolog hangzott el az ertekeleshez:

  • A kifizetes alapja az itt töltöt idö reszaranyos hanyada (ezt magamtol is gondoltam, de leven penzröl van szo, gondolom ezt kötelezö tisztazni, elvegre vannak nem logikusan gondolkozo dolgozok is :))
  • A kifizetesre allo kerett korlatos
  • Mindenkinek igyekeznek a maximumot adni, es felhasznalni a teljes keretet.

A nap vegen az elhangzottak utan sokkal okosabb nem lettem, föleg hogy semmi merhetö es konkratan ellenörizhetö szempont nincs, de azt gondolom, ha 2/3-nal kevesebbet kapok csalodott leszek, ha 80%-nal többet, akkor az több, mint amit en adnek magamnak.

 http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--fgHyQ6oN--/19aaf3b3hmkn3jpg.jpg

Az igencsak harmatos teljesitmenyertekelesi rendszer kapcsan merengtem par percet azon, otthon a leanyvallalatnal mennyivel komolyabb rendszer müködik. Vannak kritikus celok, melyek nem teljesitese eseten ugrik a premium, csoportcelok, amelyek erösitik az egy csonakban evezünk elvet, es egyeni celok, melyek csak es kizarolag a egyeni teljesitmenyt merik. Meg van reszletesen hatarozva, melyik cel tulteljesithetö, melyik, nem, elmaradas/tulteljesites eseten hogy valtoznak a %-ok (nyilvan nem minden linearisan valtozik). A celkitüzes is komoly tevekenyseg, csoportos ill. egyeni megbeszelesek, jovahagyatas a vezetö vezetöjevel (v. igazgatoval). Ezen tul teljesitmenyertekeles fel evnel, haromnegyed evnel, mig ev vegen az egyeni kompetenciaertekelessel összekötött vegsö kiertekeles- ahol az egyeni kompetenciaknak is van jo 25-30%-nyi hatasa (az en volt munkakörömben legalabbis) a bonuszra.

 http://thumbs.dreamstime.com/x/performance-evaluation-form-3340540.jpg

Az azt megelözö melohelyen, szinten multinal is hasonlo volt a rendszer, csak ott a csoportcel vallalati cel volt, nem szükebb közös munkaterület. Ennek nyilvan van elönye, de hatranya is a masik koncepciohoz viszonyitva.

Az egyeni kompetenciak viszont nem voltak merve- igy ertelemszerüen fejlesztve sem valamifele atgondolt koncepcio menten, ez hatarozott hatrany szerintem, mert az egyeni fejlesztes igy eleg ad-hoc volt, majdnem ötletszerü. Ez bizony össze nem hasonlithato az eleg komoly rendszert müködtetö es a HR altal tenyleges hozza adott erteket elöallitoö kesöbbi munkahellyel. Persze ennek is voltak hibai, az ertekelesekre forditott, többször eleg tetemes idöt nem egyszer pazarlasnak erezte majd mindenki, szidtak joparan a rendszer tulbonyolitoinak a vak anyjat is. Ez jogos volt, az erem masik oldala, hogy a poziciohoz kivant kepessegek fejlesztese celzottan törtent, egyenileg is lehetett fejlesztesi iranyt valasztani, ami a cegnek is hasznot jelent. Persze hogy ki mit es milyen szinten kapott, az bizony az adott szervezet oktatasi büdzsejetöl es az ember poziciojatol erösen függött. En kisletszamu tamogato, de fokuszban levö központi igazgatosag szenior szakertöjekent elegedett voltam, viszont mivel a vegeket, a gembat heti szinten jartam, bizony azt is lattam, ott nem ennyire rozsas a helyzet ...

 

 

1 honap mulva megjött a papir, jol becsültem, ereztem, 75% lett, realis, 66.6%-nal több, 80%-nal kevesebb :)

Kifizetes majd aprilisban, ez viszont kisse elhuzodo folyamat.

 

Megerte varni, bar apr. 21 az eleg tavol van az elözö ev vegetöl - de legalabb most jött a fizetes is, ennyi penzt meloert egybe sosem kaptam meg. sajnos.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr858362592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása