Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Jogosítvány

2016. február 20. - Irbisz

A sokszor joggal kárhoztatott német bürokrácia sok területen kellemes meglepetéssekkel szolgál. Legutóbb a jogosítványhosszabbítással jártunk így. Egy szép napon párom észrevette, jó két hónapja lejárt a jogosítványa.

Mivel elég gyakran használja az autót, és nyárig nem tervezünk hazautazni, maradt a hosszabbítás elintézése itt helyben. Igen kellemes meglepetés érte, nyoma nem volt az otthon ehhez kötelező köröknek, ilyen.olyan vizsgálatoknak.

Telefonon időpontegyeztetés a Verkehrsamt-nál, időpontot es sorszámot kapott, meg tájékozatatást vigyen magával egy igazolványképet és 45 eurót. Hétfő reggel ennek birtokában odament, és kapott egy ideiglenes jogsit, meg azt az ígéretet, legkésőbb 10 héten belül postázzák az újat. Ezt ugyan sokalltuk, de mivel olcsó volt, nem kellett semmiféle orvosi vizsgálat, igazolás, vérvétel stb., csak egy nyilatkozat, hogy nincs a vezetésben hátráltató betegsége, különösebben ez a 2,5 hónapos elkészítés nem zavarta, hisz ideiglenes engedélyt kapott.

A nagy meglepetés pénteken érte, a hétfő reggel volt a hivatalban, és pénteken már a postaládában volt a kész, végleges jogosítvány (15 évre szól). Ez a hihetetlenül gyors átfutási idő mindkettőnket ledöbbentett, egyedül azt nem értettük, miért mondták a 10 hetet? Lehet hogy az a törvény által maximum engedélyezett idő, de ha hamarabb kész van akkor küldik azonnal? Vagy összevárnak x tucat darabot, és ő pont egy ilyen "adag" utolsó embere volt, ezért volt ilyen gyors, a többieknek jóval hosszabb a várakozási idő? Igazából mindegy, ez olyan gyors volt, mintha igazi egydarabos áramlás lenne ebbe a folyamatban :)

Hát nem tudom, mindenesetre ide a "bürokráciátlanítás" (Entbürokratisierung) elért.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr228406832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása