Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Üzemlatogatas

2016. január 28. - Irbisz

Nemreg a csoportunknak volt a ketnapos eves celmeghatarozo, feladategyeztetö WS-ja, a keddi nap vegen kesö delutan T. szervezett üzemlatogatast az egyik volt munkahelyere, a voerde-i telephelyere, ahol 7-8 evet lehuzott.

Erdekes volt ujra valodi termelöüzemet latni jopar ev utan, igaz ez annyiban mas mint ahol dolgoztam, hogy itt nem hagyomanyos termeles, hanem alapvetöen nyersanyagelöallitas folyik.

 

Meglepö modon nemet berek mellett is lehetseges kohoaluminiumot gazdasagosan elöallitani, miközben pl. a vas,- acelgyartas mar legalabb 15-20 eve megszünt a Ruhr-videken. Kerdesemre kiderült a miert is:

A szemelyi jellegü költsegek az összköltseg 8-10 %-at teszik csak ki, az aram aranak van a legnagyobb szerepe. Ez nem itt a vilagon a legkedvezöbb, de van par versenyelönye a voerde-i telephelynek:

  • A Rajna-mellett fekszik, a szallitasi költsegek kedvezönek mondhatok
  • Sok felhasznalojuk a közelben van, kicsi a szallitasi költseg -> meg olvadt aluminiumot is szallitanak nem egy helyre, (hasonlo jarmü szenvedett balesetet par honapja Dortmund közeleben ( http://www.origo.hu/nagyvilag/20150816-folyekony-aluminium-omlott-egy-nemet-autopalyara.html ), hogy ott azonnal a felhasznalo tudja ötvözni es ugy önteni ahogy neki idealis. Ez elöny kisebb költsegü, de többezer km-re fekvö versenytarsakkal szemben
  • Bevalt technologia, nincs komalyabb beruhazasi v. fejlesztesi igeny (bar folytonosan igyekeznek jobba valni), csak csere, felujitas es karbantartas, ez nem rohamleptekkel valtozo informaciotechnologia

Ezen kivül az aramot jelentös kedvezmennyel kapjak, mert a kisebb erömünyi, 150 MW-os fogyasztasuk a szolgaltatonak nemcsak allando es biztos bevetelforras, de a müszaki szempontbol is hasznos a terheleskiegyenlites szempontjabol ez a fix terheles. Es valoban fix, itt tenyleg szo szerint az ev 365 napjan 24 oraban müködnek, mert hiaba a pihenö,- ünnepnapokat roppant szabalyozo nemet munkajog, itt nem lehet leallni hetvegen s. karacsonykor technologiai okokbol.

Nem tudom ez volt-e a legnagyobb gyartocsarnok amit valaha lattam, de több mint 5 focipalyanyi hosszaval maximum a Siemens berlini csarnoka veri – bar az akkor hatasosabb volt ha kisebb, mert az alukohok es többtonnanyi elektrodak vegelathatatlan sora több mint 500 meteren at latvanyos ugyan, de nem er fel többemeletes magas megmunkalogepek es ezekröl lejövö termekek összeszerelö allomasainak hatasaval.

http://www.trimet.eu/de/600_bilder_uebertrimet/660x220_650-werk-voerde.jpg

 Erdekes volt latni, mit tesz az öntöttvas vazra szerelt 1200 kilos elektrodakkal a 3 het üzemidö, mennyire elfogy es deformalodik az anyaguk az elektrolizis alatt. Üzem közben egy uj, es egy mar erösen erodalt/elfogyott elektroda:

 Par köbmeternyi olvadt aluminiumot ilyen kokillakba szallitgattak ide-oda, igyekeztem rajtuk tartani a szemem :)

A nehez kezimunka nem elkerülhetö ma sem, vagy annyiba kerülne hogy inkabb maradnak ennel. Erdekes, hogy török, arab stb. kinezetü embert egyet sem lattam az üzemben, meg itt sem, lehet hogy nem fülik a foguk az ilyen kemeny melohoz? Szerintem hamarosan kiderül, hogy dolgos, vagy csak segelyekre acsingozo tömegeket fogadott-e be a munkaskezekre vagyo Nemetorszag, akik jol szeretnenek elni, de jelentös reszük kevesbe munkaval, inkabb mindenfele juttatassal, Harz-IV segelyböl, ügyeskedesböl, mint a hazai munkaeröpiac ”aranytartalekai” …

Trimet-Mitarbeiter reinigt in Essen flüssiges Aluminium in einem Kessel.

 

Ami meg meglepett, odasetaltunk a bejarathoz, T. bejelentkezett, beszelgetett, alairtunk papirokat (hogy tudomasul vettük a munkavedelmi oktatason elmondott szabalyokat (pedig egy szot sem hallottunk :)), megkaptuk a latogatoi narancsszin kabatot, sisakot, vedöszemüveget, es mehettünk is.

  1. 45-50 percet vezetett es tajekoztatott minket, ide-oda maszkaltunk, mig elertünk az üzemvezetöhöz. Az üdvözölte es atvezette a vezetest, az elektrodaregeneralo (keszitö) üzemet is vegigjartuk, uis. meg azokat is hazon belül allitjak elö, gondolom ez is ujabb költsegcsökkentö tenyezö.

Nem is nagyon ertettem mikepp maszkalhattunk ide-oda felügylet es kiseret nelkül, a kerdesemre T. csak annyit mondott nevetve, igen, jol erzem, ilyen tenyleg nem lehet, de öt annyira ismerik meg 7-8 ev utan is, es meg is biznak benne, hogy szoltak a munkavedelemnek, biztonsagi szolgalatnak, es megusztuk a kötelezö elemeket. Bar gondolom de. ez akkor sem ment volna, akarmekkora VIP elöjogai vannak, csak a neptelen koraeste sikerült ezt elintezni:)

 

Utana irany vissza wesel, ott egy görög etteremben vacsora, tan ebben:

http://lh3.googleusercontent.com/-Z7sRQ2Bv7Yg/VNWh6OTvY7I/AAAAAAAAAAU/HfSPt--B6tg/w2048-h1362

Bar arra mar nem emlekszem görög v. normal eledelt rendeltem-e, csak arra hogy egy Ouzoval indult a vacsora :)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr28326528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása