Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Etkezes

2015. július 09. - Irbisz

Nem meglepö, a boltok valaszteka joval szelesebb mint otthon. Sokat cikkeznek rola, igy egesz biztos hogy az elelmiszerek minösege is jobb, ami kisse erdekes, az arak atlagosan viszont nem sokkal magasabb mint otthon. Mivel nem vagyok nagy bevasarlo, otthon sem az en reszortom volt, igy erröl pontos kepem nincs.

Amiket szoktam venni rendszeresen, azoknal a termekkenel nincs jelentösebb különbseg, + 10-30% a hasonlo kategorias termekek között, ami figyelmebe veve a fizeteskülönbseget, azt jelzi hogy az etkezesre forditott büdzse itt jelentösen kisebb.

Vagy mas oldalrol megközelitve, itt sokkal jobb minöseget lehet megengedni egy atlagfizetesböl.

 

Van ami viszont teljesen azonos arban van mint otthon, pelda az elmult napokbol: a tökmagos, napraforgos barna zsemle kb. ugyanannyi a Rewe-ben, ahol en veszem (0,35 cent/db), mint otthon legutobb a Lidl-ben (109 Ft/db). Termeszetesen az ilyen darabaruknal itt is olcsobb kenyeret, elörecsomagolt zsemleket vasarolni, de azok gasztronomiai minösege szamomra joval csekelyebb, igy ezek kimaradnak.

A szezonalis gyümölcsök viszont jelentösen dragabbak, es pl. jo almat nem nagyon talaltam meg. A deligyümölcsök valaszteka viszont nagyobb, alig dragabbak, es nem egyszer elöfordul hogy abszolut ertekben is olcsobbak.

Szamomra meglepetes volt, örölt, vakuumcsomagolt kave alig akad, helyesebben sokkal több van a szemeskavebol, jo ¾- ¼ az arany a szemes javara. Gondolom itt ennyivel elterjedtebbek az otthonokban a dragabb, kavedaralos gepek. Gondolva azert a kevesbe tehetösekre is, van daralo a boltban, mint anno a szocializmusban is volt az üzletekben kave, mak es diodaralo.

 

A munkahelyi etkezes volt a legnagyobb, pozitiv iranyu valtozas szamomra. Otthon mehettem a nem tul olcso belvarosi etkezöhely valamelyikebe, vagy otthonrol kellett hoznom hideg/melegetelt, csak kompromisszumos megoldas volt, akarmelyiket is valasztotta az ember, valami nem volt az igazi.

Itt viszont van egy hatalmas etkezde, ahol minössze 4 euroert egy svedasztal jellegü kinalatrol annyit eszik az ember amennyit akar. Van ketfele leves, böseges valaszteka a föetkezeseknek, vannak keszetelek, illetve sajat magunk altal tetszes szerint összallithato menü (hus, hal, köretek, tesztak, parolt zöldsegek, fözelekek, minden).

A mindent szo szerint lehet venni, volt mar masfelcenti vastag tonhalfiletöl a garnelas-kagylos tesztatol a különfele tradicionalis sült-fött nemet wurst-okon keresztül hamburgerig! minden a vilag 4 tajarol, es nem egyszer hiaba volt kiirva angolul es nemetül is, nem is tudtam mit valasztottam :).

Apro helyesbites: nehez, zsiros, egeszsegtelen eteleket nem szerviroznak, szoval csülökpörkölt, sült oldalas es tsai nem lelhetök fel :)

Igy, mivel itt az operativ konszernközpontban a vilag eleg sok orszagabol jött emberkek dolgoznak, mindenki megtalalja a sajat izlese szerinti falatokat, es kiserletezni is lehet batran.

En kiserletezek is, szep mixeket szoktam összepakolni a tanyeron, kiprobalom a jol kinezö ujdonsagokat, igazabol nem erdekel micsoda.

 

Ezutan jön külön salatas reszleg, ahol van 1-3 összeallitott salata, illetve 6-8 egyedi összetevö, amibol az ember maganak pakolja össze amit szeretne enni.

En mindig valamelyik elkeszitett salatat egeszitem ki egyeb összetevökkel J. ”Termeszetesen” a salatareszleg vegen vannak különfele öntetek is hozza, de en csak a hidegen sajtolt olivat öntöm ra, ezenkivül csak a bio almaecetre emlekszem, többit is tudom micsoda.

Apropo, majd elfelejtettem, magkeverek is van, azt sem hagyom ki soha, jo ket evökanallal MINDIG teszek a salatamra.

 

Ezutan mi jöhetne mas mint a desszertek, 2-3 fele mindig van (hacsak nem kesön megy az ember), es az ertekes munkaerö egeszsegere gondolva egyreszt kis adagok, masreszt inkabb a könyen emeszthetö, egeszsegesebb valtozatok (gyakori a turos, joghurtos, kis cukortartalmu edesseg) :)

 

Ezutan mar csak egy vegyesreszleg van hatra, itt vaj, reszelt sajt, müzli, valamilyen gyümölcs(ök), többfele kenyer van – innen kb. csak a reszelt sajtot szoktam a salatamhoz tenni, a vacak nemet almak, a kemeny körtek stb. nem annyira csabitanak.

 

Mivel nem csak böseges a valasztek, hanem jol is keszitik el, en annyit szoktam enni, hogy a vacsora csak formasag, valami kis könnyü egeszseges harapnivalo, ha elmarad sem forgolodik az ember mert korog a gyomra :). Az adagokat nezve ezzel nem en lehetek egyedül igy, nem szokott senki szegyellösködni.

Egy magyar kollegam az elsö napjan amolyan ovatos, szokasokat nem ismerö elsönapos modjara csak leves, normal föetel, desszert adagot valogatatott össze, az asztalnal szoltak neki a nemetek nevetve, „Peter nem kell szegyellösködni, az adagokbol latjuk nalad is fellepett az uj ember effektus“ – na azota nem szegyellösködik, akkora adagokat eltüntet, hogy en sem vagyok kisetvagyu, meg jo 20 kiloval nehezebb is vagyok, de nekem is eleg lenne J

 

Bonusz, hogy mivel nem nehez cubakok, zsiros ill. tulcukrozott eledelek vannak a valasztekon, az ilyen ebed utan sem nehezedik el különösebben az emberfia, nem lep fel a kajakoma jol ismert jelensege.

 

Mai ebedem:

Egy jokora husgomboc parolt paprikaban, egy tekintelyes meretü, jo vastag rantott csirkemell-file, keves burgonyakrokett, egy szedokanal parolt spenot.

Ma kivetelesen 3 elörekeszitett salata volt, tonhalas tesztasalata, ceklasalata es valamilyen kaposztasalata, igy ehhez a 3-hoz mar nem tettem semmit, csak a szokott tökmagos magkevereket es egy kis olivaolajat.

Desszertre a valasztasom valamilyen mousse-szerü csokihab afonyaval - azt hiszem a vacsora ma is csak jelkepes lesz :)

 Egyik finomabb volt mint a masik, ha arra gondolok ez mennyi lett volna otthon az 5. kerületben, hat nem hogy 4, de alighanem 14 eurobol sem jönne ki. Szoval ez az „üzemi“ konyha elmegy komoly szocialis juttatasnak is.

 

Az mar a nemeteket dicseri, a konyha reklamja szerint tudatosan törekednek egeszseges eteleket kinalni a munkavallaloknak.

Voltam mar 2 masik telephelyen is (eszakon Schleswig-Holsteinben), ott is van konyha, de nem ilyen bösegü es ilyen kedvezö aron, a minösegre viszont mindket helyen büszkek lehetnek az üzemeltetöik.

Persze azon lehet elmelkedni, pont a konszerközpont jobban fizetett dolgozoi kapnak ilyen olcson ilyen nivos ellatast, de ez nem die tartozo kerdes.

 

Summa summarum, azt hiszem emiatt kevesebb penz megy el etelre mint otthon, es a valtozatossag meg minöseg miatt joval egeszsegesebben is eszem.

 

Ps. Üzemi konyhahoz kapcsolodik, a belepövel lehet ott enni, terminalrol lehet ra a penzt feltölteni. Amit aztan a külön kis konyhakban a daralos kavaautomatakban 8 fele kave vasarlasara is igenybe lehet venni, 0,25- 0,5 euros aron. A mi szervezetünkben viszont van külön "Kavekartya", amivel a költseghelyünk terhere lehet kavet inni. Nem tudom ez mas osztalyokon is igy van-e, de ez is jo közerzetjavito lepes, "erezzük a törödest" a ceg reszeröl :).

Föleg a par (4) kelet-europai örül ennek, aki itt vagy angliaban elt egesz eleteben annak ez nem akkora szo. Bar nekem az otthoni anyacegnel hasonloan ingyen kave volt, mig egy megszorito program kereteben el nem töröltek ezt a lehetöseget. Viszont ott csak ketfele kavepatron volt, itt meg 8 felet lehet, igazi daralos automatabol valasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr257612276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása