Nemet mindennapok

Oktoberfest

2016. október 03. - Irbisz

Pentek delutan folytatodott a program, az Oktoberfesten (https://hu.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest), amely hirehez kepest is erdekes volt, a hangulat kiemelkedö, nagyon tetszett mindkettönknek. Valahogy ide sose jutottunk el, hol penz, hol szabadidö, hol meg csak a tervezes hianyzott, iden viszont mind megoldodott. A szamok is erdekesek az evi atlagban 6+ millio embert vonzo, a vilag legnagyobb nepünnepelyenek tartott Oktoberfest-röl: http://www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest/schmankerl/wiesn-in-zahlen.html.

Mivel delelött, az Erdinger sörfözdejeben (http://nemetmindennapok.blog.hu/2016/10/02/erdinger_sorfozde) rajöttem, ”alulöltözött” vagyok, telefonaltam felesegemnek, aki mar uton volt Münchenbe (az Oktoberfest mar amolyan csaladi program volt, felesegeket, menyasszonyokat, völegenyeket, ferjeket, barat(nö)ket is lehetett hozni a reszveteli dij elleneben), vegyen valami olyan felülre valo kiegeszitöt, ami autentikus bajor nepviselet, es kb. szemre, a jelenletem nelkül meg lehet venni-  ez a börnadragot a cipö es zokni szüksegessege miatt eleve kizarta :). Vegül egy zöld barsonymellenyt vett, nekem normal ruhadarabkent is tetszik, bar azt nem tudom hova lehet ezen kivül felvenni :). Kifejezetten jol nez ki,  jövöre börnadragot is veszünk hozza, az Oktoberfesten rengeteg ember hordta (mivel sok a helyi, bajor resztvevö, helyesebben a bajorok adjak a resztvevök messze legnagyobb reszet). Viszont odafele a repülön, visszafele a vonaton is több ember ebben utazott, egyertelmüve teve, ök hova mennek, hol voltak. A legaranyosabb egy hazaspar volt a repülön, a ffi 70 körül, teljes nepviselet, meg pödrött bajusz is hozza, a felesege jo 10 evvel fiatalabb, ö is hasonloan utazott, nekem nagyon tetszettek- otthon sajnos elkepzelhetetlen az ilyen.

Az elözö poszt befejezese utan Erdingböl taxival mentünk az Oktoberfestre, elsökent a  München-i föpalyaudvarra, ott akartuk a csomagokat berakni, mert biztonsagi okokbol 3 liternel nagyobb csomagok nem vihetök be a területre, komolyan ellenöriztek a megnövekedett terrorveszelyre valo tekintettel. Nem meglepö modon az Oktoberfesten aztan nem volt egy muszlim sem, maximum inkognitoban- kivancsi leszek 40 ev mulva nem tiltjak-e be mint Mohamed elmebeteg es kirekesztö  tanaival bünös es istentelen esemenyt… A palyaudvaron viszont  hiaba volt többezer csomagmegörzö, üres az nem volt, mert hihetetlen mennyisegü ember jön ebben az idöszakban vonattal ide. En szerencsere olyan kis hatizsakkal voltam direct erre felkeszülve, hogy a sikertelen negyedoras keresgeles utan ugy döntöttem, megprobalok ezzel bejutni, mert összegöngyölve kisebb mint a megadott 20*10*10 cm-es meret.

A palyaudvarrol, tablak, söt a jardara felfestett jelek tettek egyertelmüve, hova kell menni, azaz szerintem aki mar feltankolva erkeznek, azok is eljutnak celjukhoz:)

 img_2514.JPG

Söt, mivel az Oktoberfestnek helyet ado Theresienwise-ig kb. megteendö 1-1,5 km-es uton meg meg direkt erre szakosodott outlet is van, a szamtalan idevalo ruhadarabokat kinalo bolt es üzlet mellett. Azaz utközben fel lehet ugy öltözni, ahogy “kell” :)

 img_2516.JPG

Az odafele vezetö hangulat nagyszerü volt, ezek az elöttünk halado dan csoport tagjainak poloja is kis izelitöt ad ebböl.

 img_2515.JPG

A bejaratnal a terrorveszelynek hala komoly ellenörzes, meg a kis hatizsakomat is alaposan megneztek, a benne levö hasznalt inget is kigöngyöltek nincs-e benne valami veszelyes anyag, üres-e :)). De ezutan legalabb bevihettem, de aki nagyobb csomagot vitt,akar csak nöi kezitaskat, retikült, az bizony a helyszinen megörzö, hasonlo aron, de ott legalabb a sor is jo hosszu volt) le kellett hogy adja, 5 vagy 6 uros aron, ebböl is biztos szep bevetelük volt naponta. Egyebkent a palyaudvaron is volt szemelyes leadasu csomagmegörzö hasonlo aron, csak a sor volt ott nagyobb, ergo erdemesebb itt leadni ami megsem bevihetö :)).

A hangulat mar ekkor, 3 ora elött nagyszerü volt:)

img_1649.JPG

img_2523.JPG

img_2524.JPG

A lefoglalt helyünkre mi kicsit kesöbb mentünk be, mert felesegem is igy jart a bejaratnal, es ezzel jo negyedoraja elment. A tenyleg just in time megkapott mellenyemet azonnal fe is vettem.

img_1756.JPG

Es kis kesessel mi is ültünk az elöre megvaltott helyünkön, a Marstall nevü “Szilard satorban” (https://de.wikipedia.org/wiki/Festzelte_auf_dem_Oktoberfest#Marstall). Ez igazabol rendes epület, de biztos tradicio miatt satornak nevezik ezeket.

img_1645.JPG

img_1646.JPG

img_2582.JPG

A mereteröl annyit, hogy 3200! ülöhely van benne, par kepet csatoltam, es mar du. 3-kor tele volt …

 

Zenekar is volt, a hangulat hihetetlenül jo volt, szerintem azert 15-20 eve meg jobb lehetett, mert most biztos balesetvedelmi okokbol az embereket figyelmeztettek, szedtek le a padokrol, ha a hangulat, jokedv emelkedesekor ott akartak enekelni, tancolni. IPersze volt amikor 4-5 asztalnyi ember, 30-40 fö allt fel egyszerre azt hagytak, tudtak remenytelen lenne. Gondolom, este 8 utan ez a felügyelet sokkal kevesbe sikeres, amikor mar (sokka) több alkohol fogyott,  sokkal emelkedettebb a hangulat, es sokkal fasultabbak a pincerek :).

Rendelve lett elöre etel is, es bizony nem tudom milyen kapacitasu gyomrokra meretezve, a delelött utan mindenesetre tulzas volt … elsöre hidegtal volt az asztalon, jokora sos perecekkel talalva mint az Erdingernel (sokkal puhabb mint a hazai, teljesen mas teszta es sütes, csak az alakja hasonlo).

img_2538.JPG

img_2540.JPG

Mar ezzel jol lehetett lakni, es meg ezutan hoztak ki mindenkinek egy egesz! sült csirket, ebböl föleg a nöknel igen nagy resze mar veszteseg lett, mert nem birtak megenni egyzerüen. Nemcsak a sok elsö fogas miatt, hanem mert sör is fogyott, szerintem a legszerenyebbek is megittak 1 litert, ami azert önmagaban is laktato. Es ezutan jött a desszert, ami legalabb nem volt nagy, de igazabol teljesen felesleges- ha nem lett volna jo, nem is eszi meg senki :)

img_2558.JPG

img_2560.JPG

A sörarak (megminden mas) egyebkent igen magasak voltak meg nemet fizeteshez merten is (egy liter sörert 3200-3700 Ft ott sem keves), de gondolom ugy vannak vele hogy ez egy vilaghirü rendezveny sok turistaval, ök meg fizetnek ugy is (különben el sem jönnenek ide, es az uti,- es szallasköltseghez merten ez mar nem akkora összeg), a helyiek meg tehetösek, mert Bajororszag a leggazdagabb nemet tartomany, München meg tan a leggazdagabb nagyvaros, azaz a latogatok anyagi lehetösegei eleg jok, akkor fizessenek csak …

img_2543.JPG

En 2,5 litert ittam csak,  azaz nem tul sok összessegeben, viszont az egy latogatora esö atlagot mar igy is messze felülmultam, ami alig több mint 1 liter per fö. A melyen katolikus kameruni kolleganöm is bevallalt egy litert sört, de mint mondta ö azt hitte hogy fel litert fog csak kapni, nem nezte mega z arlapot- de azert megbirkozott vele gond nelkül :).

 

img_2542.JPG

img_2545.JPG

A hangulat mar emelkedik, a relative zart reszen ahol mi voltunk,ott a pincernök meg probalkoztak, kint, mar a biztonsagi szemelyzet sem:

 img_2575.JPG

img_2536.JPG

img_2557.JPG

img_2572.JPG

A WC-re a francia kollegam hivta fel a figyelmet (a keszitett kepeket az asztalnal megmutatva), igy bementem oda, bar meg most is erthetetlen okbol, nem is volt ra szüksegem. En is keszitettem par kepet, humoros e-mailekben mar lattam ilyet, de most szemelyesen is (a nöi toalett az megszokott volt, ez viszont nemi megkülönböztetes jelem vagy oda is kellene dekoracio, vagy innen kellene leszedni :)):

img_2552.JPG

img_2553.JPG

img_2554.JPG

Itt 6-ig voltunk,  a következö, mar  a varosban levö Augustiner sörözöben 7-töl volt asztal foglalva, a köztes idöben szabadfoglalkozas. Mivel a terkep szerint ez csak 19 perc a satortol, volt idö böven, igy az anelkül is legalabb 3 reszre szakadt tarsasagot otthagyva felesegemmel inkabb kettesben setalgattunk es nezelödtünk a tömegben, fenykepezgettünk is, a hangulatot jobban megerzendö:

 

img_2593.JPG

img_2584.JPG

img_2596.JPG

img_2597.JPG

 A vegen ö beszallt egy szabadesesü toronyba, becsatoltak öket egy ülesekbe, felment velük 80!! meter magasra a felvono, majd elengedtek öket, zuhantak szabadon jo 70 metert, en bizony nem probaltam ki :). Volt persze sikoltozas minden körben, meg több ember ugy jött ki mindig, hogy az arcukon latszott, hu, ez megvolt, de eleg volt böven :). Egyebkent egy tabla szerint ez a vilag legmagasabb szetszerelhetö es szallithato ilyen szabadesesü szerkezete (az Oktoberfest Wikipedia oldal szerint is), gondolom ezert került ez is tan 7 euroba.

img_2603.JPG

img_2618.JPG

Az Augustiner-be mar kevesebben voltunk, akadt aki hazarepült, mas ment a ferjevel Salzburg-ba, valaki nem is tudom hova lett. Ott mi mar nem ettünk, de többen meg igen, de ök biztos nem ettek annyit az elözö helyen mint mi, vagy olyanok mint egy alaszkai premvadasz. Az alkoholszint növekedtevel paran kezdtem mar hazai szinten berugni es viselkedni, az angol-indiai kollega mar ugy, ahogy Bp-en az angol turistakrol velekednek. Idiota jatekokat talalt ki, amihez nekem 3 liter sör seem volt eleg hogy poenosnak talaljam, U. meg annyira odalett az eröltetesetöl, hogy inkabb felhajtott egy stampedli palinkat (bajor megfelelöjet) es elrohant a WC-re (megnyugodni?, lehiggadni?).

Itt egy magyar pincernöre is akadtunk, amikor tanakodtunk mit rendeljünk, szolt hogy lehet nyugodtanmagyarul is :). Kesöbb beszelgettünk vele, fiatal kora ellenere mar 4  eve itt el, növelve a  hazai veszes emberhianyt a vendeglatoiparban. Mondjuk erthetö, itt több penz es atlagban joval jobb körülmenyek e snormalisabb vevök.  Itt jo 11-ig voltunk, itt mar legalabb 3 liter sört megittam, azaz egy nap meglett sokhavi adagom :). Mi maradtunk a  legtovabb, L. es U. elment aludni, L. elegge betintazott, de mielött lelepett, megköszöntem neki a remek napot. A többiek (maradek 6-7 fö) meg elment mashova inni, beszelgetni, ismet teljes internacionalis összetetelben. Mivel mi velük ellentetben nem ott aludtunk Münchenben, hanem egy vonattal, amely 0:02 perckor indult, azonnal mentünk haza, ezt mar kihagytuk.

img_2658.JPG

 Na az az utazas minden volt csak kellemes nem, több mint 7 oras hiaba az eurocity. Aludni raadasul nem tudtam, mert bar kenyelmes egy nemet eurocity, ülve aludni fiatalon sem nagyon tudtam, nem hogy most. A vonaton volt jopar oktoberfestes emberke, akad börnadragos, teljes nepviseletü huszoneves, csak olyan felnepviseletes nö/lany mint a parom. Meg akadt aki olyan reszeg emberke, aki olyannyira besörözött, hogy a kalauz nem birta felrazni (amig ep pott setaltam a WX fele), hogy mutassa csak be a menetjegyet :). Ez a fiatal leanyzo is jo hogy megtalalta a vonatot, nem tudom mennyit ivott, de hozza kepest szinjozan voltam az 5 liter sör ellenere:

Mindent összeveve nekem nagyon tetszett, elmennek egyszer 2-3 napra is, csak azon csodalkoztam miert nincs több külföldi a statisztikak alapjan. Nekem a leginkabb az tetszett, hogy ahogy nalunk is a ferdeszemü kazah, es a szenfekete kameruni is tradicionalis ruhaban volt, ugy masokat is lattam ilyen nyilvanvaloan idegeneket a bajor trachtenben.

Erdinger sörfözde

img_2475.JPG

Erdekes programunk volt penteken, elöször üzemlatogatas az Erdinger sörfözdejeben (Erding-ben), majd delutan csapatepitö latogatas az Oktoberfesten. Mindket rendezvenyen inkabb a külföldiek vettek reszt, a nemetek kevesse erdeklödtek a lehetösegek irant :).

Eredeti terv az volt, hogy csütörtökön a cegünk egy közeli telephelyet meglatogatunk, ahol kollegank vezeti  a programot, megnezzük mi hogy fut, eredmenyek, tapasztalatok stb., majd pentek de. egy masikat hasonlo cellal, es delutan elmegyünk közösen az Oktoberfestre. Aztan különbözö furcsa okok miatt a telephelylatogatasokat törölni kellett, es a hatralevö rövid idöben mar nem sikerült mas hasonlo programot beszervezni, igy vegül egy közeli es hires sörfözdet neztünk meg Erding-ben (https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdinger), amely a vilag legnagyobbb buzasör gyartoja, es pl. olyan raktarrendszerük van, amiben egyidejüleg 15 millio palack sort tarolnak, es orankent! 260 000 palackot tudnak kivenni belöle. Pesze teljesen automatizalt, beleertve különbözö sörtipusok tarolasahoz szükseges tized Celsius fok pontossaggal beallitott hömersekletet is.

En csütörtök delutan erkeztem meg az elsök között az Erding-i Ibis hotelbe.

 

img_2399.JPG

img_2402.JPG

Nemi problemat jelentett, hogy a taxisnak nem volt benne a GPS-ebe, es igy nem vallalta a fuvart. Elökerestem az emailt, a cim stimmelt, es igy beültem egy masikhoz. A hippihaju öreg bajor se talalta a GPS-ebe, pedig a mailt is megmutattam neki, meg a hotel honlapjat is. Szerencsere ö kreativabb volt, elökapta  a mobiljat, es abban meglelte, utana azzal navigalt :). Aztan hamar kiderült miert nem leltek meg a, teljesen uj volt a környek, es az alighanem nem frissitett terkepadatbazisokban nem szerepelt … De meg ott is ketszer vegigmentünk az utcan, mert a szamozas alapjan nem lehetett meglelni, es mivel alacsony, max negyszintes epület volt, ki sem ritt az egyeb epületek közül. De aztan meglett, a 45 euros taxiszamla kifizetese utan mentem becsekkolni, amit epp befejeztem, amikor megerkezett Andrea nevü olyan kollegam, aki eredeti szervezöje let volna a telephelylatogatasoknak.  Mivel 5 körül ertem oda, a közeli bevasarlocentrumban vettem nemi vacsorat, mert ugyan volt szervezve egy teamvacsora este 8-ra, de en olyan faradt es kimerült voltam, hogy elhataroztam, inkabb alszom egy jot :). Igy ettem kefirt, magos zsemlet, banant, es valami tradicionalis nürnberg-i edesseget, nekem leginkabb csokiba martott mezes puszedlihez hasonlitott. Enni meg nehezen tudtam, mert a reggeli gyökertömes utan meg sajgott az allkapcsom, azon az oldalon meg ragni sem tudtam.

Vacsora utan telefonok, rövid emailolvasgatas, hosszabb internetezes, majd zuhany, a teamvacsora tervezett kezdetekor mar agyban voltam, pedig 8-kor meg ovodasok is ritkan fekszenek le. De a totalis kimerültseg es alvashiany, no es felkeszüles a masnapi Oktoberfestre (es az azt azonnal követö hosszu ejszakai vonatutra) indokolta hogy ilyen nemnormalis idöpontba csucsukalni menjek :). Mar majdnem aludtam, amikor ½ 9 fele ketszer is kerestek telefonon, amit nem vettem fel- masnap kiderült hogy a kameruni menedzserasszisztens hivott, hol vagyok, miert nem megyek vacsorazni. Ezutan hamarosan elaludtam, egesz 4-ig aludtam, majd utana reggel 6-ig ismet. A jo 9 oras alvas nagyon jott tett, 7-kor mar mentem is le reggelizni. Tölük meg ”termeszetesen” senki nem volt, igy majd negyvenpercig eszegettem, idöm is volt, meg lassan is tudtam csak enni. Sajnos ez nem Hotel Hafen felülmulhatatlan reggelijenek szintjet hozta, söt, de azert meg elment.

 

img_2410.JPG

img_2413.JPG

Az egyik asztalnal evett 2 magyar is, de nem volt kedvem odamenni hozzajuk, egyik sem volt szimpatikus különösebben. Reggeli utan kijelentkeztem, es lefele menet azert a liftben amikor odaköszöntek h. ”Morgen”, azert mondtam nekik hogy ”jo reggelt”, kicsit meglepödte, leginkabb azert mert havasi gyoparos nepviseleti ingemben feltehetöleg nem gondoltak hogy honfitars vagyok :). Mire kicsekkoltam, mar reggelizett az ukran, es az egyik nemet kollega, odamentem hozzajuk, szep lassan gyült a letszam.

Nagy sikert aratott a kameruni es a kazah hölgy, akik teljes bajor dirndli-be öltözve jöttek le reggelizni, es a francia kollega, aki szinten teljes bajor trachtenben jött le, börnadragostul, kockas ing es a hozza valo cipö meg zokni :). Mas vendegek is neztek öket, azert erdekes latvany volt, a fekete R. es a ferdeszemü K. a bajor nepviseletben. Amikor L. megjött, megallapitottam, ugy felstocolta az anelkülis terjedelmes melleit, hogy az Oktoberfesten is elment volna reklamdekoltazsnak :). Egyebkent trükkös ez  a nepviselet, meg U. is ugy nezett ki, hogy van melle, pedig szegenynek egyebkent nem nagyon van …

Reggli utan amikor mar a teles csapat összegyült, es ekkor meglepve vettem eszre, minden hölgy teljes dirndli-ben van, es majd az összes külföldi is börnadragos original nepviseletben, mig nekem csak egy havasi gyoparos nepviseleti ingem volt … Na jo, masoknak meg ennyi sem volt, pl. pont Andrea, de igy is az atlag alatt voltam. Kb. 30 perc beszelgetes  a hatterröl, miert maradt el az eredeti program, hatterinfok stb. egy reszeröl lemaradtam mert gondolkodtam mason. Ami a lenyeg volt, igaz hogy a teljes Oktoberfestes program mindenkinek sajat zsebböl volt fizetve, de ne hireszteljük, mert az marad meg hogy a csapatunk Oktoberfestre jar ceges penzen. Na mindegy, elindultunk a sörfözdehez, es utközben Andreaval beszelgetve megtudtam, a programtörlesröl nyilvanossagra hozott ok a ”nagyközössegnek” szant magyarazat volt, a valosag sokkal prozaibb: a szervezet legfelsö vezetöjenek nem tetszett hogy ezt a latogatast ö közölte vele, szerinte ezt L-nek kellett volna megtennie, mert ö van az ö hierarchiaszintjehez eleg közel … L. meg nem volt hajlando megtenni, hogy ö nem postas, egyebkent is ez micsoda elavult  kökori hozzaallas, pont ilyenek ellen kell harcolnunk. Igy aztan mivel anelkül sem szivleltek egymast, a latogatasunk le lett fujva, lenyegeben szemelyes ellentet miatt, meg azt sem lehet mondani hogy ceges pozicioharc vagy egyeb jobban elfogadhato ok miatt.

Gyalog kb. 15 perc alatt elertünk az igazan közel levö sörfözdehez, ahol fenykepezessel inditottunk, a kepek magukert beszelnek :)

img_1581.JPG

A roman (magyarul mar nem tudo fel-magyar) ex-kolleganö a böröndjevel, es en a teljes csomagommal (+ bördzseki) a kezembe :)

img_1593_nok.JPG

A kepen angol, francia, kameruni, kazah nemet, roman es sved hölgyek, mind teljes nepviseletben :)

img_2429_fiak.JPG

Az erösebbik mar nem volt ilyen egyseges :)

Egy erdekesseg jut erröl eszembe, a roman kollega a kalapja zöld szinet következtesen magyaros zöldnek titulalta, hogy naluk Erdelyben az ilyen zöldet ”magyar zöldnek”, es az ottani magyarok is, es allitolag ez itt is ugy ismert. Mondtam neki hogy biztos, de en erröl nem hallottam, hogy lenne ilyen szinelnevezes.

Hamarosan bementünk a latogatoközpont közönseglatogatasokkor hasznalt protokollsörözöjebe, aholt kaptunk inditasnal egy palack sört, hozza perecet. Ez a Champ elnevezesü, alacsonyabb (4,7%) alkoholtartalmu sörfele, amelyet lehet a palackbol is inni, es csak 3,3 dl-es (http://de.erdinger.de/biere/champ.html)

img_2432.JPG 

 Jo volt, bar a reggeli meg közel volt, igazan nem voltam ehes. Filmnezessel indult a program, ami nemet nyelvü leven, a 3 angolnak, a 2-2 francia es roman, az 1-1 orosz, ukran, sved kolleganak csak a kepi elmenyt nyujtotta :).

Par kep a latogatoközpont sörözöjeböl:

img_2430.JPG

img_2431.JPG

img_2503.JPG

img_2507.JPG

 

A körbejaras az idegenvezetessel együtt majd 1,5 ora volt. Elsö allomas a sajat kiepitett kutak voltak, ahol mint elmondtak az a különlegessege a viznek, hogy olyan melysegböl (157,5 m) jön, ahova emberi szennyezödes meg nem jutott le, azaz minösege jobb mint egy kristalytiszta forrasvize :). Maximalis kapacitasa 360 m3 orankent.

 

img_2438.JPG

img_2440.JPG

Ezutan az erjesztöpinceket neztük meg, ahol a volumeneket erzekelendö külön kiirtak, hogy a 64 tartalyban vegzik a sör erjeszteset, melyek egyenkent 125 000 literesek. A sörök termeszetesen megfelelnek a tisztasagi törvenynek :)

 

img_2443.JPG

img_2466.JPGimg_2478.JPG

A legmonumeltalisabb a latvanyos raktar volt, amelynek mereteit ez a kep is jol erzekelteti. Tan 9 emeleten taroljak az elöirt ideig es hömersekeleten a söröket, teljesen automatizalt a rendszer, vonalkodos jelöles, emberi beavatkozas nelkül lehet be,- es kivenni. Az automatizalt, kötöttpalya “targoncak” elkepesztöen gyorsak, meretük ellenere kepesek a futo ember sebessegevel mozogni. De szükseg is van erre, 15 millio palackot tudnak benne tarolni, es orankent 200 000 palackot tudnak berakni es 260 000 palackot kivenni, ezt a volument bizony mar nenezen lehetne hagyomanyos emberi targoncasokkal ellatni (kisebb hadsereg kellene hozza), es a helyigenye is sokkal nagyobb lenne egy ilyen raktarnak. Egyreszt joval nagyobb lenne a sorok közötti tavolsag, masreszt szerintem feleekkora magassagot sem lehetne elerni.

 img_2476.JPG

Amit meg erdekesnek talaltam, az a kepen balrol harmadik alkoholmentes Erdinger volt, amelyet meg sport utanra is ajanlottak :),  mert izotonias, növelt vitamintartalmu (B12, folsav, polifenol) es csökkentett kaloriatartalmu (http://de.erdinger.de/biere/alkoholfrei.html).

img_2475.JPG

Visszafele menet lefenykepeztettem magam az Erdinger hazai jelenletet bizonyito zaszlo mellett, ezt majdnem minden kollegam meg tudta tenni.

 img_2487.JPG

Ezutan visszaterve a kiindulasi helyre, a sörözöbe, ahol mindenki valaszthatott egy tetszöleges sort, benne van az arban En egy barnasör specialitast valasztottam ki, az Erdinger Pikantus-t, amely edeskes volt, ugy is reklamoztak, hogy ez meg amolyan aperitifpotlo is lehet, es alkoholtartalma is a legmagasabb volt a valasztekbol (7,3 %). Akit erdekel, itt minden lenyeges (es lenyegtelen) informacio megtalalhato rola (http://de.erdinger.de/biere/pikantus.html).

img_2501.JPG

img_2502.JPG

img_2508.JPG

Ehhez adtak ujabb perecet, specialis bajor mustart (alapvetöen edes volt) es a bajor feher kolbaszt. Jol lehetett lakni ebböl, en jol is laktam :).

img_2488.JPG

img_2489.JPG

img_2500.JPG

Ezutan meg az egyik erlelöcsarnokban csoportkep, szamitogeppel beallithato beepitett kamerajuk volt a latogatok megörökitesere. Hiaba, ha mar latogatoközpont, kell a professzionalizmus :). A kephez linket adtak, onnan lehetett kesöbb letölteni, haladnak a korral

.erdinger.jpg

Es meg par kep:

img_2495.JPG

img_2494.JPG

img_2435.JPG

Giger

 p1270232.JPG

Az elhatározást tett követte, a Hamburg-2-ben említett Giger kiállításra meg akkor, fenruarban sort sort kerítettem. Ugyan 3 éjszakám volt Hamburgban, de hétfőn este 8-kor értem a szállóba, így ez értelemszerűen kiesett a lehetőségek közül (nemcsak azért mert eleve csak 19:00-ig volt nyitva, hanem azért is, mert hétfő szünnap).

Kedden fáradt voltam, így a szerda lett a kiszemelt nap. Kicsit gondolkoztam, menjek-e direktben a melóhelyről, hisz a Berliner Tor, ahonnan alig 15 perc séta volt, útba esett, de a laptoptáskám tele volt, úgy döntöttem kétszer 15-20 perc gyaloglás nem hiányzik ezzel a  teherrel.

Igy aztán lepakoltam a hotelbe, és onnan gyalog mentem a kiállítás helyszínéül szolgáló egykori iparcsarnokhoz, amely múltjából adódóan a "Művészetek Gyára/Műhelye" nevet viseli:( http://www.fabrikderkuenste.de/willkommen.html ). Szépen felújították a helységet, kívül-belül látszik a renoválás.

Az út tömegközlekedve is lett volna kb. annyi idő a kétszeri átszállás és várakozások miatt mint gyalog, így a gyalogutat választottam. A főbb utakat elhagyva olyan kihaltság lett, hogy du. 1/2 5 körül majdnem féltem már, még jó hogy világos volt :). Persze visszafelé sötétben sem volt semmi baj, de ha nő lennék akkor inkább buszoztam volna.

 Este 5-felé értem oda, nem volt nagy tömeg (söt, csak par ember lezengett ott), amikor eljöttem kb. 1,5 óra múlva, akkor is annyian voltak csak, gndolom hétvégén azért többen vannak. 

p1270226.JPG

p1270260.JPG

p1270289.JPG

A képek, nos volt amit néztem 2-3 percig, de olyan nem igen akadt, amit otthon a falra kiakasztanék, ezek közül az egyik  a fenti, "Li" című kép esett eleg közel... Az ismertséget az Alien filmek szörnyeinek tervezésével, és ezzel Oscar-dijat is kiérdemlő Giger képei egy sötét, kissé szürreális jövőt idéztek meg. Az ember-gép szimbiózis állandóan megjelenített, talán kábítószervíziós állapotban megszületett alkotásairól leginkább a Warhammer 40 000 világa jutott eszembe, az Adeptus Mechanikus kiborgjait, illetve  a Káosz mutálódott kreatúráit képzeltem így el, a sok erotomechanikus kép miatt tán Slaanesh valamely világát. Mondanivalojukat -ha van- nem nagyon ertem, a belemagyarazasok meg kevesse erdekelnek.

p1270269.jpg

p1270284.JPG

Talan jobb is hogy nem lelem ertelmet :)

p1270288.JPG

Ez az illetö is nagyon töpreng :)

p1270262.JPG

p1270267.JPG

p1270225.JPG

p1270227.JPG

Egy kirakhato kep :)

p1270238.JPG

p1270254.JPG

 

Tán az egyedüli mű, amit a lakásban is kitennék, a "Nubian Quuen" c. bronzszobor volt (érdekes, 2015-szerepelt rajta dátumként, miközben Giger 2014-ben halt meg), de ez is hatareset, nem az a klasszikus szepseg:

p1270273.JPG

p1270278.JPG

p1270277.JPG

p1270274.JPG

 Képei:

https://www.google.de/search?q=giger&espv=2&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjD4cv_34nLAhUijnIKHTx3CpQQ_AUIBigB&dpr=1

Életrajz:

https://hu.wikipedia.org/wiki/H._R._Giger

Ismet Hamburg - 4 nap

Mult heten rekordhosszu utam volt, mar vasarnap du . utrakeltem, es csötörtökön este het körül ertem csak haza- ezt azert jo penz ide, fizetett napidij oda, soknak tartom.

Ezen egy alkalommal enyhit hogy Hamburg szep varos, van par dolog amit meg lehet nezni, es a Hotel Hafen jo hely jo helyen, kivalo koszttal.

Mivel hetfön mar reggel 8-kor kezdtünk, ugy döntöttem jo ha en is ott vagyok, mert ez az a helyezt hogy nem kötelezö nekem is ott lenni akkorra, de a jövöbeli együttmüködes miatt jo ha ott vagyok. Szerintem ez a feltevesem bejött, bar a jo kapcsolat nem csak ennek köszönhetö.

A betervezett melo, az atköltöztetes es az uj csarnok folyamatalapu berendezese  lassabb ment mint gondoltam, de 3 ember a betervezett 6-bol  kiesett egy ad-hoc ”mindent visz” havaria miatt, es a többiek közül is voltak akiknek az elökeszitö munkakba be kellett nekik segiteni. Persze az ütemezes is több mint raerös, de a vezetöö el ismondta, mivel magas az atlageletkor, sokan több mint 20 eve ezt csinaljak, nem akartak sokkterapiaszerüen a teljesen uj rendszert rajuknyomni.Az uj helyre at nem kerülö, "politikailag nem korrekt" kepekröl meg csinaltam par kepet, ilyet multinal mar nem nagyon latni :)

p1280889.JPG

p1280891.JPG

Ez meg nyilvanos volt, hatso szekrenyeken volt a kevesbe vallalhato :). Nem mai kepek, az is biztos.

p1280886.jpg

p1280859.JPG

p1280877.JPG

Ezt szerdan a fönökömnek is elmondta, mert ö aznap szinten Hamburgban volt, delelött megbeszeltük 1 oraban a PDP-met (Personal Development Plan), es altalanossagban is beszeltünk a melorol egy 35-40 percet. Ezutan elmentünk ebedelni, es a vegen amikor mentünk mar el, odajött hozzank egy ficko, nagy üdvözles, es a csavo elkisert minket az altalam leszervezett üzemlatogatasra, amit Th. Jo reszletesen, sok  beszelgetessel megfüszerezve tartott meg, kiterve a specialitasokra, nehezsegekre, jövöbeli kilatasokra. Jo hogy ez ilyen alapos volt, tegnap a heti megebszelesünkön miutan elmondtam mivel telt  amult hetem, atadtam a szot neki, par szot a tapasztalatairol mondjon.

Na itt elmondta, hogy igen, ö is nagyon lassunak tartja az itteni valtozas ütemet, de mivel megdöbbentette milyen konzervativ viszonyok, berögzült tevekenysegek, folyamatok vannak, ami parolsul magas atlageletkorral, ezen nem csodalkozik. Azon azert igen, ez mennyire mas vilag, mint amit pl. a kereskedöknel, helyesebben kb. barmely mas hozza tartozo szervezetnel tapasztalt. Es egyet is ertett azzal, itt a helyi szakertöknek is igen nehez a helyzete, nem eleg hogy tapasztalatlanok, de fiatalok is, ami duplan neheziti a helyzetüket ebben a specialis szituacioban.

Ekkor derült ki, hogy a helyinek kinezö csavo a munkastanacs egyik legmagasabb rangu tagja, a konszernközpontbol ismerik egymast, mint To. mondta, remek alkalom volt ez a stakeholdermanagementre, meg ha spontan is volt. Meglepte mennyire kepben van a ficko, es mennyire tamogato, ami jo jel.

Visszaterve a hetföre, aznap delutan a varosban tettem egy jokora setat, a Hotelhez is gyalog mentem vissza, es annyira nem meglepö modon bar el nem faradtam (7-8 km ehhez keves), a talpaim elegge fajtak, majdnem egesz nap alltam es delutan meg jarkaltam, egy kenyelmes, de nem erre valo cipöben ez tul sok volt a 100 kilommal.

A kikötönagyes a raktarakkal es a viziutakkal

p1280944.JPG

p1280953.JPG

Este vacsora utan telefonok haza, majd fürdes utan olvasgatas (ceges emailek, hirek a neten), filmnezes es facebook-os cseteles egy kedves ottani ex-kolleganövel. Rossz passzban volt, teljesen erthetöen, jo es elörevivö ötletei vannak, ami alighanem hasznos lenne a cegnek- de a HR masszivan egyre csak betesz neki, sajat szervezeti erdeküket a ceg erdekei ele helyezve. Jo sokat beszeltünk, remelem segitett neki/rajta a beszelgetes. Ezt aztan folytattuk a többi esten is, es szep lassan akkor mar minden szobakerült a korabbi közös munkatol es a potencialis jövöbeli munkahelyektöl kezdve a nemet varosok elhetösegen, szepsegen keresztül egesz az asztrologiaig.

 

Kedden a napom hivatalos resze igen rövid volt, L. megbetegedett, igy aznap mar ebed elött vissza is mentem a hotelbe. Ebed is mar ott volt, 2 banan, majd estig összesen 4 jokora narancs, eleg egeszseges es fogyokuras :). Tanulas, munka, internetezes, es idö lett volna, de  a varoslatogatas elmaradt a vacak idö es a meg kisse fajo talpaim miatt. Csak du. 5 körül mentem el a hires st. Michelis templomhoz, ami mint kiderült, egy köpesnyire (6-700 m) van a szallotol, ralatok a szallodai szobambol. Olyan szel volt, hogy az utcan is majd elfujt, de amikor felmentem a varos legmagasabb templomjanak a 106 meter magasan levö kilatojaba (gyalog, szigoruan kihagyva a liftet :)), ott a könnyem is kicsordult, es a fenykepezeshez a kezemet ki kellett tamasztani. A 10 fok alatti hideg az embertelen szellel parosulva olyan volt, hogy masok is csak a fenykepezes erejeig maradtak, szinte menekültek le onnan az emberek – meg az egymasnak szivesen menözö fiatalok is. A kilatas viszont megerte a faradtsagot, egyszerüen pazar volt. Mivel nem volt üveg, sokkal jobban tetszett mint az egyebkent majd ketszer olyan magasan levö berlini kilato (203 m), de meg a modernebb es sokkal latvanyosabb Düsseldorf-i nal is.

 A hotel a kilatobol

 p1290036_1.JPG

Illetve jobban lathato meretben:

Most pont szembe vagyok vele, az ives es a toronyepület között, 4. emelet, jobbrol 3. ablak :). amikor a kep keszült akkor az ives resz 3. emeleten volt szobam.

p1290037.JPG

 

Szerdan elmentem megnezni a St. Paulit, Hamburg hires vigalmi es vörös lampas negyedet, ami mar elegge turistalatvanyossag lett. En eleg viccesnek talaltam, hogy a közeleben sorban alltak a turistabuszok, mint 1-1 hires muzeumnal, na de mara ez is megallo sok varosnezesi programban. Tavaly T. meselte, este 10 elött gyakran az ott utcakon levö emberek 60-80%-a turista mint en, nem is kuncsaft, szoval megtevesztö a nagy forgalom amit ott latni. Igazan latvanyos a fenyek es a pezsges miatt este lett volna, de annyira nem erdekelt hogy akkor is visszamenjek. A hotelbe visszafele menet viszont elkepesztöen szep szivarvanyt lattam a kikötö felett, kezdetben nem lehetett 500 meternel messzebb, mert a hotel elött allo epület az iv mögött volt. A szinei mind megvoltak, az ibolyatol a vörösig, csinaltam is rola jo sok felvetelt.

 

Csütörtök reggeli utan irany az alig 5 percnyire levö Sixt, jo volt hogy nem kellett bebumliznom a föpalyaudvarig, visszaadasi helynek viszont azt valasztottam. Az ügyintezö hölgynek tudtam villogni, hogy a Baumeisterstraßen kell bemenni, es igen tudom termeszetesen a tankolast is, de ez ott nem gond, ott egy kis kut rögtön a bejarat mellett. Latta hogy rutinos vagyok, uj Sixt Gold kartyam is van, igy minimalis volt az adminisztracio. Ez  a kombi vW is automata volt, de az elözö heti remalom utan mar semmilyen problematt nem okozott :D

Az ut Quickbornba zökkenömentes, csak eleg lassu volt, igy hazafele is idöben elindultam, nagyon rosszul esett volna ha lekesem a 14:30-as vonatot, igy is este 7-re ertem haza.

 

A hotelben a 4 nap alatt majdnem sztenderd mod reggeliztem, kisebb eltereek voltak csak a 4 reggeli között: mindig az elsö kepen lathato tökmagos zsemlevel kezdtem, amihez lazac volt a fix pont (a kepen lathato 2 fajta közül a füszermentes verzio, az a zöld valamis nem jött be), de a zsemlehez vajat majd mindig tettem, ugy tan jobban kijött az ize. Egyszer-egyszer fött tojas, sonka, sajttal feldobtam (?) a szendvicseket. Paradicsom + pritamin zöldsegkent hozza, es amolyan „etvagygerjesztönek“ 2-3 koktelparadicsom azzal a mozzarellaszerüseggel.

reggeli_3.JPG

Utana minde a 4 nap ket tanyer jött a masodik kep stilusaban: valamilyen joghurt(ok), Bircher-müzli, vanilias turo (az itt majdnem olyan folyakony mint a gyümölcskefirek), erre tettem ananaszt vagy narancsot amelyik epp volt, es a vegen valamilyen lekvart (a nemet olyan mint az angol a –berry vegü gyümölcsökkel, csak itt –beer  a vegzödes, mindet nem is tudom mit jelent), legjobban az afonya es a vegyes erdei gyümölcs jött be, utana a malna. Innivalo grapefruit-le es 2-3 pohar tejeskave-->  azaz egesz egeszseges volt a napkezdes (a mennyiseg volt kicsit sok :)).

img_0007.JPG

Volt rengeteg mas minden is, de nem kostolom vegig a menüt, ha tudom hogy nem jobb mint amit eszek. Illetve azon hezitaltam csak el, hogy volt eredeti lepesmez, de ugy hogy kb. felmeteres darab egyben, alighanem egyenesen a kaptarbol. Ezt legközelebb megkostolom, söt le is fenykepezem ha lesz meg, igazan impressziv latvany volt, egy japan ficko lött is rola par fotot.

Na megvan a kep, mar több mint a fele hianyzik:). Megostoltam, mazsolaskalaccsal valami elkepesztöen finom volt.

reggeli_honig.JPG

 

Par szep kep a templombol

p1290048.JPG

p1290049.JPG

p1290045.JPG

AC

http://www.careercenter.uni-halle.de/im/1360171167_1365_00_800.jpg

Merenges a multon, eredmenyes hamburgi 3 napot követöen, a több mint 3 oras vonatuton igazan raert nosztalgiazni is az ember :). Multkor jutott eszembe, amikor a toborzasi napunk AC-jan a masik oldalon ülve vehettem reszt, mi volt a különbseg ahhoz kepest, amikor en voltam az AC szenvedö alanya.

Több mint 5.5 eve, amikor elöször kerültem kapcsolatba ezzel a kivalasztasi eszközzel, azt sem tudtam hogy eszik vagy isszak, igy a sikeres vezetöi felveteli elbeszelgetes utan sötetbe valo ugrasnak tünt, amikor közölte a HR- es mi van meg hatra.

Tisztazo kerdesemre a valaszt kaptam (az azota az angol leanyvallalathoz került HR-es kolleganötöl), keszülni felesleges ra, inkabb arra ügyeljek, pihenten erkezzem. Utananezve mi az AC, azert arra jutottam, kifejezett felkeszüles erre tenyleg nem lehet, de azert valamiket atnezegettem elötte, bar azt mar meg nem mondom miket, es azt plane nem, volt-e ennek barmifele ertelme :)

„Termeszetesen“ idöm volt böven, onnantol hogy közölte, lesz meg egy AC is, majd masfel honap telt el a tenyleges idöpontig. Akkor nagyon csodalkoztam, utolag, a ceg eletet megismerve mar nem annyira, egy igazgatonak igen ritkan van üres 6 oraja, marpedig a cegközpontban olyan szakertöi allasra, amire keszültem, az AC-hez kell egy igazgato es egy osztalyvezetö. A HR-es plusz szereplöt, es a szinten HR-es „jegyzökönyvezetöt“ nem szamolom akadalyozo tenyezönek, ök akkor mennek amikor egy elfoglalt igazgato raer.

A kiirt idöpont elött 10 perccel ott voltam 7:50 körül, es 8 ora utan valamivel elmentünk a HR-es lannyal egy eldugott terembe, ahol 45 perces egyeni munka vart ram, ott is hagyott. A feladat szerint tanacsado voltam, es egy prosperalo, terjeszkedes elött allo kisebb vallalkozasnak kellett a tanacsadas kereteben üzleti tervet adni a „hogyan tovabb“ kerdesre, amelyhez az adatokat a feladatleirasban megadtak. Dolgoztam, szamolgattam, es ennek lenyeget flip chart-on összefoglaltam, ez volt a kiiras utolso pontja. Az idöt kevesnek talaltam, de gondolom az is celja ennyi idöt hagyni csak ra, hogy dolgozik idönyomasban az ember. Aztan az is meglehet, hogy ezt csak utolag probalom belemagyarazni, semmifele ilyen szempont nem volt :)

Idö leteltevel visszavitt Evi, leültetett, es varnom kellett mig kiertekeli a bizottsag amit csinaltam, valamint megbeszelik ki mit es hogy fog kepviselni, milyen pontokon tamadjak amit csinalt az emberfia. Mivel a hianyos adatokbol nem lehet egyertelmüen jo, es egyedül megfelelö tervet elkesziteni, a vilag legtapasztaltabb tanacsadoja sem tudna olyat mutatni, ami ne kapna (jogosan) ezernyi kifogast, eszrevetelt, tisztazo kerdest, biralatot. Persze, mivel ugy lett kifejlesztve, hogy ne lehessen tamadhatatlan megoldast elkesziteni – föleg ennyi idö alatt :)

A feloras varakozas alatt meg fö sajat leveben a delikvens, aki hajlamos ra az idegeskedik, stresszel, tehat a stressztürö kepessegnek is jo probaja ez a varakoztatas … Azt most sem tudom, figyelik-e a varakozas alatt az ember viselkedeset, en mindenesetre szepen leültem, es mivel talaltamaz asztalon ceges hirleveleket, elkezdtem azokat nezegetni, igy sikeresen lekötöttem a figyelmemet.

http://www.lto.de/fileadmin/_migrated/tx_ltoartikel/assessment_535.jpg

A T. gremium elött elsö lepesben össze kellett a flip chart segitsegevel foglalnom, mire es miert jutottam, azaz jo lehetöseg volt annak ellenörzesere, hallgatosag elött milyen elöadoi stilust kepviselek, mennyire erthetöen, vilagosan mondom el, amit kidolgoztam. Ez volt a könnyebbik resze, 1-1 tisztazo kerdes hangzott csak el, aztan beindult a neheztüzerseg: kerdesek, kifogasok, ellenvetesek özöne zudolt ram, 2,5 embertöl (az igazgato ekkor meg eleg passziv volt, a mobiljat nyomkodta, csak a vegen szallt be), egymast valtva elterö tartalmu es stilusu kifogasokkal, pillanatnyi szünet nelkül. Különösen O. volt elemeben, akiröl utolag megtudtam amatör szinesz, igy remekül alakitotta az eredmenyeire büszke, es ehhez merten nagyarcu, közepesen agressziv, am nem tul okos vallalkozot. Olyanokat improvizalt a valaszaimra, hogy le a kalappal, baromi gyorsa az eszjaras kellett hozza! Szerencsere nekem is az van, de igy is leizzadtam, hogy az ellenveteseire nemcsak tartalmilag (mar az sem volt könnyü), de stilarisan is helyes valaszt adtam, a polkorrektseget sem szem elöl vesztve :)

Viszont annyira nem lep meg hogy eleg sokan elvereztek az AC-n, akadt olyan hölgy, aki szuper anyagot keszitett, remekül elöadta, de a rakerdezeseknel elöbb csak összezavarodott, kesöbb mar egyertelmüen rossz valaszokat adott, majd annyira bestresszelt, hogy a vegere sirva fakadt szegeny. Miutan tuleltem, ertekelnem kellett magam, mi volt szerintem jo a kerdesek utan (azaz megtartanam), mit fejlesztenek magamon- majd röviden visszajeleztek ezt ök is. Az nagy elönyöm volt, hogy ugyan nem csinaltam alternativakat, de a erre iranyulo kerdesre remek valaszt adtam, hogy T. Kovacs Ur, termeszetesen van B,C alternativa, de itt most az idöszüke miatt csak az üzeltileg altalam legelönyösebbet ismertettem, ha ohajtja a többit is megnezhetjük, a laptomoban vannak. Az hogy volt rizikoelemzes, felkeszüles ezek bekövetkezesere szinten piros pontot erdemlö reszt volt, mint az is hogy megvalositasi es ellenörzesi tervet is vazoltam.

 

Rövid kave es biologiai szünet utan folytatas. Szituacio az, szabadsagrol vissazterö projektvezetö voltam, aki egy, a ceg szempontjabol is fontos palyazat projektanyagaert felel. Elmenetel elött mindent elökeszitettem, voltak felelösök, de az anyag megis csak kb. 30%-os keszültsegben all, es ejfel a beadasi hataridö. Mit teszek, hogy ne bukjon a projekt? Ebben is volt svedcsavar, miutan a kepzeletbeli beszelgeteseket lefolytattam, ahol a bizottsag tagjai voltak a munkat el nem vegzö lusta kollegak, esetleg azok helyettesei (valaki szabin volt, ugyebar nyar) esetleg azok fönökei. No itt volt mindenfele viselkedes: old meg magad, miert mentel szabira ilyen projekt vegen?; szivesen segitenek, de havi jelentest keszitek, nem erek ra; raerek, de engem ez nem erdekel, ugy hülyeseg az az projekt ahogy van; beszelj a fönökömmel, ha rabeszeled akkor segitek; a mi osztalyunk erdekevel ellentetes ez a terv, nem segitek stb.

Miutan nagy nehezen sinre került az ügy 5-6-7 gyorsan lefolytatott beszelgetes utan (ekkor mar mind a 3 zsüritag aktiv volt, es elterta stilusuk, attitüdjük, a felvett szerepnek megfelelöen- erthetö miert van nekik is külön komoly felkeszites, oktatas), nyilvan az ügy miatt ideges fönökömmel is volt megbeszelesem. Ö akkor a helyzet es a terveim ismertetese utan közölte, szep, jol haladtam, de jo ha tudom, ö 3 ora mulva indul a repterre, nem 22:00-ig van idöm, hanem csak 15:00 oraig (mert kell ra az alairasa :)), szoval ez nem opcio. Itt jött vele a nagy egyeztetes, es az igazi nehezseg, hogy oldok megy egy ilyen varatlan helyzetet, mert a virtualis kollegak, vezetök olyan valaszokat adtak (jol fel volt epitve a gyakorlat, az biztos) hogy 22:00 orara kesz vagyunk, utana gyorsfutar viszi hozza alairasra, es onnan a miniszteriumba. Az nem derült ki korabban, hogy ö aznap meddig er csak ra, ne legyen megse ilyen könnyü a feladat.

A feladat sikeres megoldasa utan megint hasonlo ertekeles mint korabban, ezeknel azt is nezik, mennyire reflexiv az ember sajat magaval szemben, mennyire ismeri fel az alatala elkövetett hibakat (a bizottsag 3 tagja együtt biztos minden letezö hibat eszlel :)).

 Itt tan volt meg egy ygakorlat, de ebben nem vagyok biztos, meg egy ilyen emlekezetes esemeny reszletei is feledesbe merülnek egy idö utan … pedig alapvetöen egesz jo a memoriam.

 Vegül egy totalisan üzletidegen szerepjatek következett, emlekszem hogy amikor olvastam a feladatot, csak pislogtam magamban mint a miskolci kocsonyaban a beka- utlag azt hiszem, ez is alkalmas az emberek egy reszet igazi stresszhelyzetbe hozni.

Egy jonevü utazasi iroda, több ev utan ujra indit utat egy europai fövarosba, ahol pont en vagyok az idegenvezetö (biztos egy aspirans sem volt soha ilyen helyzetben), es azzal a kellemetlen helyzettel szembesülök, a közel 20 oras utazas utan elcsigazott utasokkal megerkezem a szalloba- ahol foglalasunk csak holnaptol van, es erre a hirre kitör a parasztlazadas, az utasok fele höbörög, ki-ki vermerseklete szerint.

Feladat: megoldani a krizishelyzetet ugy, hogy a csoportot egyben tartom (tehat nem opcio 5 ember itt marad, 6-ot ott szallasolunk el es igy tovabb), es mindeközben ugy kommunikalni, hogy a ceg johiret szem elött kell tartani. Azaz megnyugtatni a hiszterias/dühöngö utasokat, hogy lehetöseg szerint az ut elmultaval ne pereljenek – ja es termeszetesen szallast lelni.

Peremfeltetelek: egy közömbös es flegma ejszakas recepcios, akit nagy ivben nem erdekel az ügy, de be kell vonni es együttmüködesre birni, valamint 30-40 km-es körzetben nincs szallas, mert labdarugo EB v. VB van:)- mondanom sem kell, ez is csak akkor derül mar ki, amikorra valameddig eljutottam az utasokkal es vele :). Az utasok között volt hiszteriazo anya, aki kisgyerekevel beült egy fotelbe, hogy ö ugyan innen egy tapodtat sem hajlando elmenni, es egy dühös seggfej, aki a belet is ki akarja perelni ennek a lumpen bandanak (es kevesse erdekli barmifel eszerv :)).

No nagyjabol sikerült ezt is megoldani, itt az embernek nagyon elö kellett vennie a diplomaciai erzeket, empatiajat es türelmet, hogy az egymasnak reszben ellentmondo feltetelek között jol egyensulyozzon.

A nap vegere aztan bizony agyilag eleg hulla lettem, jo agymosas volt a majd 8 ora. A nap vegen megint a Evi zarta, rövid zaras, lehetöseg kerdezsre blokkal. Hogy itt mi hangzott el, abbol tan semmi sem maradt meg, de az se, mennyivel utana kaptam visszajelzest. Söt, igazsag szerint azt sem tudom, nem ott rögtön adott-e vegeredmenyt (reszletes ertekeles nelkül), de ezt csak minimalisan tartom valoszinünek.

 http://www.psychologin.co.at/tl_files/images-articles/Fotolia_19697780_S.jpg

Azt azota sem tudtam meg, eleve ilyen szokatlannak nevezhetö egyemberes AC-t terveztek-e, vagy a kenyszer hozta igy, mert a masik 3+1 kollegamat is ilyenen vettek fel. Igaz, több honap telt el 1-1 felvetel között, azaz nem is volt gyakorlati lehetöseg arra, kisebb csoportokat, legalabb parokat összehozzanak. Azert viszont erthetöen nem rantottak be eselytelen, mar a vezetöi interjun kiesett embereket, hogy a letszam teljen velük. Azt hiszem preferalt volt ez a kivitel, mert visszaemlekezve, mas területeken sem nagyon volt csoportos AC, legalabb is senki nem meselt ilyet (ez azert nem egyenlö a nem-letezessel). Alacsonyabb poziciokra, belsö fejleszteseknel viszont a DC-k (Development Center) eseten a viszont a csoportmunka divott.

 

A nemet AC-m egesz hasonlo volt, csak ott nem volt kakukktojas (idegenvezetöi) gyakorlat, mind a 3 üzleti környezetben jatszodott (koporsokeszitö üzem, dan call-center központ vezetöjevel feladat, üzleti vezetövel egy adott problemat a feladatban megadott eszköz segitsegevel elkezdeni megoldani, kiemelt szempontkent azt, hogy megertse az elvet, ertelmet, es igy azt, miert erdeke ez neki is szemely szerint)

 http://www.business-on.de/dateien/bilder/assessment_center.jpg

Az AC sikerrataja talan nem tul magas, viszont azokbol kiindulva amelyeken reszt vettem (barmelyik oldalon is voltam), atverni eleg kevesse lehet. Helyesebben at lehet, de ahhoz olyan okos es gyors eszjarasu ember kell, aki ezek miatt szerintem akkor is megfelel a feladatra, ha egyebkent atverte a bizottsagot, es reszben valotlan kepet mutatott magarol. Erdekes mod a hazai sokkal kemenyebb volt mint a kinti, amiben nem kis szerepe volt annak, hogy a hazaiban nagyon ki volt hegyezve a krizis (nehez helyzetek) kezelese temara, uj meg uj informaciokra milyen gyorsan, flexibilisen reagal az ember, hogy türi a stresszes szituaciokat. Talan indokolatlan mertekben is, a nemet egyertelmüen szakmaközelibb volt, mig a magyarban nagyobb hangsuly jutott a szoft kepessegekre. Ez azert teljesen biztos, mert az AC-feladatok kb. munkakörtöl függetlenül azonosak voltak, elteres ott jelentkezett, hogy elterö ertekelesi szempontjai voltak a bizottsagnak a betöltendö munkakörtöl függöen.

Mamuthosszu lett a visszaemlekezes, meg jo hogy nem jutott eszembe (nem volt?) mas feladat, legalabb masfel ora igy el is telt a vonatutbol, es ma is jo 30-40 perc, a szallodaban.

 

 

Utazasi kellemetlensegek

http://image.al.com/home/bama-media/width620/img/news_huntsville_impact/photo/15711775-mmmain.jpg

Szerencsere az utazassal sem a melohelyre oda es vissza, sem az orszagon belüliekkel eleg keves a problemam, gondom, az elmult heten viszont több is akadt.

Elöször is Hamburgba oda es vissza nem volt Wi-Fi az elsö osztalyon. Mivel fülkes vagonba kerültem (csak ilyen van?) nem nagyon csodalkoztam, mert nagytermes vagonokban mindig volt. Azt viszont nem tudom, itt miert ezek az oldszkul szerelvenyek jarnak, tavaly tavasszal többször mentem Hamburgig, emlekeim szerint ilyen problemam sosem volt- bar ebben nem lehetek biztos, akkor meg nem irtam naplot.

A hotelben is akadt, ettöl komolyabb kellemetlenseg, bosszusag. Este 8 körül erkeztem meg, kezdödött azzal hogy bementem, mondom foglalasom van 2 napra. Viszont a recepcios nem csak a kinyomtatott papirok között, de a rendszerben sem talaltam. Mondtam neki hogy foglaltam, itt a megkapott visszaigazolas. Mutatom a fickonak, ö is mondja tenyleg ott a foglalas, de naluk akkor sincs a rendszerben. Na ez is jol kezdödik, amikor szolt, hogy minden rendben, most vette csak eszre, en a Hotel Savoy-ban vagyok, mig a foglalasom a szallodalanc masik, kb. 30-40 meterrel meg odebb levö szallodajaba, a Style Hotelbe szol.

https://www.novum-hotels.de/wp-content/uploads/hotel_savoy_hamburg_01.jpg?3f35e1

A fene se gondolt arra, van ugyannannak a szallodalancnak ilyen közel egymashoz 2 szalloja, en csak mentem az utcan, es bementem oda, ahol a terkep szerint a szallonak lennie kell es lattam a  Hotel feliratot:)

http://foto.hrsstatic.com/fotos/0/3/920/517/80/000000/http%3A%2F%2Ffoto-origin.hrsstatic.com%2Ffoto%2F2%2F1%2F9%2F8%2F219893%2F219893_b_9509156.jpg/pMygzvTmmqJSA4iGApARug%3D%3D/5616,3744/6/Novum_Style_Accord-Hamburg-Hotel-Bar-1-219893.jpg

Na mindegy, ezek utan mi törtent? Az immar jo hotelben sem volt foglalasom ... Ekkor mar kezdtem ideges lenni es leizzadni, kivaltkepp akkor, amikor kiderült hogy helyesebben csak volt foglalasaom, mult idöben, uis. töröltek mert 18:00 utan erkeztem, es ezt nem jeleztem. Igy igaz, mert az aprobetüs reszt (s Kleingeduckte) csak odaig olvastam, hogy van 24 oras recepcio, azt mar nem, hogy 18 utan törlik a rendelest, egyreszt mert az üzleti portalon keresztül foglaltam, masreszt a hitelkartyam is hozza volt rendelve, raterhelhettek volna a költseget, harmadreszt tul hosszu volt, tele felesleges(nek tünö) informaciokkal. A kerdesemre megtudtam, nincs is szallasuk harom napra, aznapra van viszont meg egy üres szoba (egyböl gondoltam, biztos az, amelyiket töröltek).

 http://www.tarifagent.com/__we_thumbs__/5351_15_kleingedrucktes.jpg

Mivel a hajlektalansag reme elszallt a fejem fölül, elsö dolgom volt laptop bekapcsolasa, es szallasfoglalas, itt ert a meglepetes. Tudtam a tovabbi 2 napra is szallast foglalni, azaz nem kellett mas szallast keresnem :). A magyarazat alighanem az lehet, a cegnek van lekötött kontingense, es az az üzleti vevöknek akkor is elerhetö, ha maganember mar nem kap szobat. Igy masnap reggel csak beadtam a böröndöt a ruhatar/koffermegörzöbe, es delutan amikor az uj szobat megkaptam, szepen felvettem.

 

Szerda reggel, mivel a cipö elözö nap kicsit feltörte a labam, es kellemetlen hideg esöben esett is, ugy döntöttem busszal megyek a villamosig.

(Amikor ezt irtam a vonaton, epp akkor ellenöriztek a jegyemet, es tan elöször nem kertek a jegyhez tartozo, azonositasra megadott hitelkartyat ellenörzesre. A velem szemben ülö fickotol se vettek le a szemelyijet, az ellenör laza volt, netan az online kinyomtatott jeggyel utazok olyan kis szazalekban csalnak az elsö osztalyon, hogy vesztesegnek erezte az ellenörzest :)). Aztan azota megfigyeltem, ha mar a visszauton vagyok, es van egy ellenörzö pecset a jegyemen, akkor nem kerik az igazolvanyt.

Az utvonaltervezö szerint a lett volna 1 percem atszallasra, de olyankor kicsi a forgalom, ugy gondoltam, addig összszedünk egy ujabb 1 percnyi elönyt az addig levö 4 megallonal.

A feltetelezeseim fele bejött, tenyleg összejött az egy perccel gyorsabb utazas, csak a megalloig 3 perc kesessel erkezett a busz, igy szepen lemaradtam a villamosrol … A következö 10 perc mulva jött, azzal eselytelen volt elerni a shuttle-t, igy leszalltam inkabb elöbb a Rewe-nel, es vettem banant, tökmagos zsemlet, eltöltöttem ott is vagy 10 percet.

Onnan nyugdijas tempoban mentem a megalloig, de igy is majd 20 percem volt a 8:00-as busz indulasaig. Delutan ugy jartam, ahogy aprilis 1-ota sosem: annyira elmerültem a Hamburgbol hozott feladatban, es nem tudatosult hogy mar egyre kesöbb sötetedik, hogy 17:02-kor vettem eszre, hopp, a 16:50-es buszrol szepen lemaradtam. Azt hiszem hogy ne nezzem allandoan az orat emiatt, ez nem tul hatekony es meg idegesitö is, meg gatja az elmelyülesnek, 16: 35-re minden reggel atallitom az orat

 

Csütörtök du. idöben a recepcional voltam, de a busz az nem- 30 perc kesessel erkezett meg. Nekem meg hagyjan, csak bosszusag volt, de E., a penzügyön dolgozo magyar kolleganö, aki meg az eves zaras miatt igencsak elhavazott, elegge megjarta. Mivel mar nagyon kellett fodraszhoz menni, mert ilyen-olyan okokbol mar 1.5 honapja nem tudott elmenni, elhatarozta, ma bizony elmegy koran, mert a fodrasza csak 6:30-ig van nyitva. Szegenyt a ag is huzza, egyreszt morogtak, hogyhogy elmegy ilyen koran mikor a munka dandarja van, masreszt, mivel nem volt bejelentkezve (csakvalami 5-10 perces igazitas kellett neki), igy kb. minden eselyet elvesztette hogy idöben odaerjen. Azert megvigasztaltam, tök jo a haja, en semmi problemat nem latok, aminek megörült, hogy kedves vagyok (raadasul komolyan is mondtam, nem csak vigasztaltam:)). A varakozas es utana a buszozas alatt jot elbeszelgettünk a hazai esemenyekröl, a ceges vilagrol, magunkrol, a nemet mindennapokrol, szokasokrol. Ez utobbi nala mar szo szerint mindennap, kb. 10 eve van mar kint, a völegenye/baratja is nemet. Viszont a nemet gyermektelenseg naluk is megvan, ö 33-37 között lehet, gondolom a baratja is, de gyerek nem nagyon van a lathataron (igaz a hazassag sem). Parszor a periferias latasommal elcsiptem, ugy nezett ram, amit nem tudtam hova tenni, meg leginkabb rajongasnak interpretaltam (de lehet hogy csak ez jolesett volna a termeszetes hiusagomnak).

Penteken aztan erre is ratett a busztarsasag: 16:55-kor mar szoltak a portarol, a busz 17:30 fele jön csak- Na akik mar tegnap is igy jartak elegge elkezdtek morogni, gondolom föleg azok, akik pentek leven utazni akartak valahova, joparan hivtak is taxit. Par szorgalmas ember visszament dolgozni, en 2 okbol nem:

  • A letezö legtavolabb van az irodank a bejarattol, az I epület negyedik emeletenek legeldugottabb reszen, oda, vissza, gep dokkolora, le,+ felöltözni, jo 10 perc mar odavan
  • Mi van ha megjön a busz megis, es lemaradok?

Igy inkabb maradtam ott ülve, elö a laptop, a token, es meg halozatom is volt. 17:30 körül jött meg Jana, aki mint megtudtam, helyükre visszament kollegaktol ertesült a kesesröl. A vegen persze mi törtent? Az a jarat nem is jött, a menetrend szerinti 17:50-es vitt el minket, szuper volt a hetvege nyitasanak ez a plusz munkahelyi ora.

Hetfö reggel a villamoson ülve egyszercsak igen penetrans szagot kezdtem erezni, tisztara mint Pesten, amikor büdösebb hajlektalanok körül 2 meteres kör alakul ki az aurajuk miatt. A leszallasnal vettem eszre, vagy 4-5 meterrel mögöttem allt egy szakallas hajlektalan, belöle jött az odor, 3 meterröl is szörnyü volt :(. Ugy latszik elszoktam ettöl, azert majd 1 eve nem ereztem meg hasonlot sem, es aznap az esö miatt az atlagnal is tisztabb volt a levegö- igy igazan ütött a ficko szaga …

http://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/article_640x430/public/87809857.jpg

Üzleti etikett es öltözködes

http://atc-digitaldesign.com/rodriguezj/HTML/New%20Carlos,%20Jitzel%20Business%20Etiquette%20Project/images/businessetiquette.jpg 

Penteken ezzel a cimekkel volt egy 3 ill. 1 oras oktatasunk (a meghivo szerint workshopunk). Erröl külön oktatas ilyen terjedelemben talan tulzasnak tünik, föleg hogy a belepesnel kapott informacios csomagban erröl eleg sok szo esik. Sok ügyfellel talalkozo tanacsadoknal persze kiemeten fontos ez, igy epp megerthetö az erre szentelt figyelem.

A valos tartalom nem fedte az agendat, az elmaradt pontok egy reszet en szemely szerint sajnaltam. Ez a „Jegtöres- talald meg gyorsan a megfelelö szavakat“ es reszben a „Small talk- temak es tabuk“ temak voltak. Az interkulturalis felreertesek tema elmaradasa a kevesse erintett.

A temak amelyekröl szo volt:

  • Elsö benyomas: Itt inkabb az volt meglepö, hogy azt en is tudtam, hogy ez par masodperc csak, es szinte csak vizualis jelek adjak az alapjat, de gyorsasaga azert meglepett. Allitolag az elsö 250 ms alatt kb. 80-90%-a kialakul, a benyomas vegleges kialakulasaig 7 s kell. Igy mar erthetö pl. az öltözködes kiemelt fontossaga, a kezdeti rossz benyomas neutralissa alakitasahoz 7-8 pozitiv elmeny, esemeny kell es hosszabb idö, miig a kezdeti jo benyomas semlegesitesehez joval több negativ törtenesnek kell bekövetkeznie … Ezzel maximalisan egyetertek, szemelyes tapasztalattal egybevag.
  • Informaciofeldolgozas
  • Testbeszed, fokuszban a szemkontaktus es a kezfogas (melyik tipus mit jelent, mire ügyeljünk, mit kerüljünk), de eleg sok altema volt ezen a blokkon belül: a döglött hal, a csonttötö, a dominans, a baratsagos nagybacsi, a „maradj tavol“ tipus.
  • Gesztusok, arckifejezesek (semmit sem erö altalanossagok szintjen erintve a temat)
  • Vakfoltok- fogalmam sincs itt mi hangzott el, vagy csak a cimek között volt es ugortunk :)
  • Kezek a zsebben
  • Magas/alacsony energiaju testhelyzetek: ebben legalabb volt ertelem, mert ez oda-vissza is müködik, azaz a magas energiaju poz akkor is növelheti az energiaszintet, magabiztossagot, ha ettöl eleg messze van az ember, es ez ott es akkor abszolut nem jellemzö ra.
  • Protokoll_: Hierarchia – Eletkor- nem- ismert/ismeretlen – vendeglato/vendeg – egyedülallo/csoport

 

http://editorial.designtaxi.com/news-inf210314/2.jpg

A delutani üzleti öltözködesi blokk szvsz. semmi ujat nem tartalmazott a belepesnel kapott reszletes tajokoztatohoz kepest, hisz az is leir mindent a nadragszij szinetöl kezdve a hölgyek parfümhasznalataig es dekoltazsmelysegeig. Ket dolog volt igazan uj, az egyik meg hasznos is. A hasznos info a cipöröl hangzott el, manapsag mar annyira nem komolyanveendö, hogy csak a börtalpu cipö az “illendö”. Akadnak termeszetesen alkalmak amikor ez a helyes viselet, de ezek csak Az Alkalmak, normal körülmenyek között meg vevöi latogatasnal is, mar a “normal” gumitalp sem jelent problemat, mivel a praktikussag (nedvessegallosag, hideg) teljesen erthetö es elfogadott szempont (mondjuk a többseg –engem is belertve- eddig is igy viselkedett) egy ruhadarabnal – legalabbis Nemetorszagban.

A masik az volt, a hölgyek a megfelelö dekoltazsmelyseget ugy tudjak ellenörizni, hogy megallnak egy tükörrel szemben, kb. 25-30 fokot elöredölnek, es ha ekkor is se kihivo a dekoltazs, akkor felel meg.

 http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/07/20/article-1200752-05C62165000005DC-179_468x395.jpg

Illetve volt egy dolog, ami legalabbis nekem teljesen meglepö, söt teljesen uj informacio volt. Ha van olyan alkalom, ahova lehet (kellöen elegans) puloverben menni, akkor az inggallert NEM kell kitenni! Ez ugyan ritka szituacio, de ha elöfordul, akkor jo ezt helyesen tudni. Meg szerencse hogy inkabb zakot favorizalom, ahol meg puloverben vagyok, mint pl. itt Hamburgban, a kutyat nem erdekel mit hordok, söt a zako kirivobb lenne mint a nemreg vasarol szep puloverem

https://www.makato-shop.de/images/produkte/i66/664039-w725.jpg

Jo összefoglalo: http://www.businessinsider.com/a-visual-guide-to-matching-suits-and-dress-shoes-2014-3?IR=T

Jogosítvány

A sokszor joggal kárhoztatott német bürokrácia sok területen kellemes meglepetéssekkel szolgál. Legutóbb a jogosítványhosszabbítással jártunk így. Egy szép napon párom észrevette, jó két hónapja lejárt a jogosítványa.

Mivel elég gyakran használja az autót, és nyárig nem tervezünk hazautazni, maradt a hosszabbítás elintézése itt helyben. Igen kellemes meglepetés érte, nyoma nem volt az otthon ehhez kötelező köröknek, ilyen.olyan vizsgálatoknak.

Telefonon időpontegyeztetés a Verkehrsamt-nál, időpontot es sorszámot kapott, meg tájékozatatást vigyen magával egy igazolványképet és 45 eurót. Hétfő reggel ennek birtokában odament, és kapott egy ideiglenes jogsit, meg azt az ígéretet, legkésőbb 10 héten belül postázzák az újat. Ezt ugyan sokalltuk, de mivel olcsó volt, nem kellett semmiféle orvosi vizsgálat, igazolás, vérvétel stb., csak egy nyilatkozat, hogy nincs a vezetésben hátráltató betegsége, különösebben ez a 2,5 hónapos elkészítés nem zavarta, hisz ideiglenes engedélyt kapott.

A nagy meglepetés pénteken érte, a hétfő reggel volt a hivatalban, és pénteken már a postaládában volt a kész, végleges jogosítvány (15 évre szól). Ez a hihetetlenül gyors átfutási idő mindkettőnket ledöbbentett, egyedül azt nem értettük, miért mondták a 10 hetet? Lehet hogy az a törvény által maximum engedélyezett idő, de ha hamarabb kész van akkor küldik azonnal? Vagy összevárnak x tucat darabot, és ő pont egy ilyen "adag" utolsó embere volt, ezért volt ilyen gyors, a többieknek jóval hosszabb a várakozási idő? Igazából mindegy, ez olyan gyors volt, mintha igazi egydarabos áramlás lenne ebbe a folyamatban :)

Hát nem tudom, mindenesetre ide a "bürokráciátlanítás" (Entbürokratisierung) elért.

Hamburg 2.

Eredmenyesnek tekinthetö 2 nap utan mentem haza a vonaton, ahol micsoda felhaborito dolog, ugyanugy mint idefele, nem volt az elsöosztalyon WiFi. Alighanem azert, mert ezek fülkes vagonok, mig ahol egy legter van, ott szokott lenni. Tanulsag, maskor ne fogadjam el a rendszer altal felkinalt helyjegyet, meg kell nezni a rendszerben hova szol, es szükseg ill. Lehetöseg eseten atfoglalni. Tegnap 5 elött keltem, 5:40-kor indultam el, es a megalloban derült ki, szombati menetrend van a karneval miatt, igy majd 12 percet kellett varnom … A vonatot ugyan böven elertem, de az atszallasnal ha nincs szerencsem, könnyen lehet hogy taxit kellett volna hivni, hogy elerjem az IC-t. A karneval a föpalyaudvaron is latszodott, mas hetfön abban az idöpontban jokora tömeg lett volna, most ezt nem lehetett elmondani, persze ha iskolak sem üzemelnek, ez annyira nem meglepetes (utolag kiderült, a rossz idö miatt lefujtak a hires felvonulast).

 http://www.jh-insider.de/uploads/images/Karneval-Du%CC%88ssseldorf(1).jpg

Hamburg HBf, majd 3 megallo S-Bahn, es kb. 4 perc gyaloglas utan megerkeztem, ahol a portan elmondtam kihez miert jöttem, majd felhivtam L.t, vigyen fel. Nekik meg egy elözö meeting tartott, de szerencsere több ottlevöt ismertem mar (a tavaly tavaszi treningsorozatrol), igy nem volt kellemetlen, komfortzonamon kivüli esemeny beesnem oda :).

A mi megbeszelesünk11 körül kezdödött, ahova idöközben M. kollegam is megerkezett, akinek ugyan semmi keresnivaloja nem volt itt, de ö a cegnel is uj, nemcsak a csoportunkban, igy az emberekkel, a folyamatokkal ismerkedni neki ez jo alkalom volt, es roppant proaktivan eljött ide is, mintegy bemelegitesnek a kedd-szerdai Hessen-i programjahoz.

Bemutatkozo kör, ki honnan merröl stb., ezt nekünk kellett reszletesebben, mert elsösorban minket nem ismertek, no meg nekünk volt eleg hosszu ahhoz a szakmai eletutja, hogy erdemes erröl többet beszelni (tekintely megalapozasanak mindenesetre jo alkalom volt, az oszt. vez. elismeröen a bolintott az egyebkent kb. 15 eve semmire nem hasznalt hegesztömernöki eurodiplomam hallatan :) )

http://www.sarralle.com/new/resources/images/certificates/l_EWE_IWE_AINHOA_ZURUTUZA-1.jpg

A celok, elerendök, keretek tisztazasa utan egy jo egyoras helyszini szemle volt, ahol rögtön megallapitottuk, a polcrendszer installalasa nem a layout szerinti. Az eleres reszben indokolt volt (szellöztetes, csövezetek hozzaferese), de merteke nem, a 2 meter helyett a jelen levö vezetök es lent dolgozo „vorarbeiter“ döntöttek, 1 meter is több mint eleg, es 2 komplett polcrendszert is 20 cm-el elhuzattak. Szerencsere a nagy betoncsavarok közül meg csak 2 volt lefurva es lefogatva, igy ez nem okozott nagy problemat, bar megallapitottak, meg jo hogy lejöttek, mielött mind a 40-50 nagy furatot lefurjak es lecsavarozzak :DD (mondjuk azt nem teljesen ertem, miert nem tettek meg ezt maguktol- hogy nem volt tervbe kontroll azt abbol gondoltam, hogy a targoncavedö akadalyokat mar mind a harmat lecsavaroztak …).

Ebed utan (erdekes, ide jo volt a kartyam) megneztük a jelenlegi szereldet s raktarat, hogy az atköltöztetes volumenjet lassuk.

Na itt aztan mintha idöutazason lettem volna, reg lattam ilyen rendetlen mühelyt :). Mint kesöbb M. mondta, amikor ö beszallitoauditokat vezetett az Alstom-nal, ilyen helyek azonnal kiestek a listan- amin nem is csodalkozom, kb. 11 eve en sem lattam ilyet (szem elött nem levö langvago, darabolo helysegben is 8 eve felszamoltuk az ilyen allapotokat :)).

http://www.el-diz.hu/photo/kft_muhely.JPG

Ennyire nem volt rossz a helyzet, de ehhez közelebb volt mint egy modern összeszerelö mühelyhez...

Az allapotokra ratett az, hogy 4-5 nagymeretü, aligfürdöruhas nöket abrazolo jokora plakatokat is lattunk vagy 4-et, amivel ugyan semmi bajunk nem volt mert szepek voltak, de a ceges elöirasok szerint ilyeneknek mar jo sok eve helye nincs az epületekben, M. is mondta, ilyet tan kezdö koraban latott joval több mint 10 eve.

Engem annyira nem lepett meg, elözö melohelyen meg a nagy termelesiranyito, beszerzö irodaban, ahol legalabb 4-5 hölgy is dolgozott, meg fürdöruha nelküli lanyokat abrazolo naptarak is voltak (mig egyszer a (nemet) igazgato eszre nem vette, mi van az oszlopok hatoldalan, es le nem vetette). Viszont ez is volt mar vagy 10 eve, igy tenyleg nem vartam ilyen plakatokat pont egy nemet nagyvarosban, meg akkor sem ha a St.Pauli negyed tömegközlekedve is kevesebb mint fel ora :)

A T. altal keszitett layoutrol kiderült, miutan visszamentünk az uj csarnokba, egy resze nagyon nem meretaranyos, ezeket lemeretettem.

Delutan meg megallapodtunk a feladatokban, a sorrendjükben, hataridözesben, eröforrasokban az üzleti oldalrol, a helyi szervezettöl illetve a központbol (ez lettem en), mit keszitenek elö a helyiek masnapra, hogy konkret elörehaladas is legyen vegre.

A hotelbe egyböl eltalaltam, a terkep sem kellett, hiaba volt jo km-re a HBf-tol. A kartyat hiaba raktam be az olvasoba, nem volt villainy, pedig mind a 4 lehetöseget kiprobaltam, igy vegül irany a recepcio. A török srac akit küldtek 3 mp. alatt megoldotta a problemat- olyan erösen kellett benyomni a kartyat az olvasoba, ahogy en nem probaltam, nem mertem. Igy sem jartam meg, de utana mar nem sajnaltam a kraftot, volt is villany.

Kipakolas utan irany a varos, a jokora tervezett setat a borzalmas erejü szel megakadalyozta, olyan erös es kelleemtlen volt a nem tul hideg 5-6 fokban, hogy sapkan at neha a fülem belefajdult. Mint este megtudtam, a karnevali felvonulas aznap Mainz-ban es Düsseldorfban is le lett mondva a viharveszely, viharos szel miatt, es az egyik kollega mondta, tegnap ez extrem erös szel volt, nem altalanos, nem mindennapi.

Szökökut ugyan most meg nem volt, Hold sem, de azert szep volt :)

A Rathaus-ig ennek ellenere lementem, az alsterpart fenyei szep voltak, szoval nem volt elveszett idö, de az Altstadt-ba mar igy nem volt kedvem elmenni, nem lett volna nagy elmeny. De alszom meg itt joparszor, megnezem a varos nevezetessegeit, es mar kedd du., hazafele egy plakaton lattam, hogy marc. 6-ig van a varosban Geiger kiallitas, azt valamikor meg akarom nezni.

http://www.hamburg.citysam.de/fotos-hamburg-0/hamburg/rathaus/nacht/rathaus-136.jpg

Visszaertem a szalloba, szendvicsvacsora (madarlatta otthoni), fürdes, majd nemi emailolvasgatas, hazai hirek atfutasa es hirek meghallgatasa, tevezgetes. Ezutan sajnos nem feküdtem le, pedig almos voltam, hanem megneztem egy, a hetvegen be nem fejezett akcioreszletet a Raid 2-böl. Sajnos a lejtön nincs megallas, jöttek mas rezletek, utana az egyböl is, valahogy Clint Eastwood 2 filmjeiböl is emlekezetes jelenetek felelevenitese, aztan meg warhammer 40k reszletek, Donnie Yen es tsai, a legvegen majd kb. 40 percben a Protector 2 attekerese

 The 15 Most Ridiculous Badasses From Warhammer 40K

Keddre maradt az elsö 2 pont reszletes kifejtese, a konszignacios raktar reszletes megadas tipusok, meretek szerint, belertve a szükseges mennyisegeket. Ezt L. irta flipchartra, en meg a füzetembe ( szerintem nem tul jo modon irta), meg vallaltam hogy majd beviszem öket excelbe v. ppt-be. A szükseges raklapfajta (fa, müanyag, ill. ezekböl peremes kivitel is ) es mennyiseg is definialva lett.

A ritkan hasznalt egyedi berendezesekre is hasonlo modon jartunk el, a konkret tarolasi helyre (polc es szint) keszült elöjavaslat, amit majd a lent dolgozok veglegesitenek, hogy ne csak logikuse s optimalis legyen az irodabol es a vorarbeiter szerint, hanem az ott dolgozok szakmai tapasztalata is benne legyen, elvegre ök fogjak hasznalni.

A nyitott pontok leginkabb ahhoz kapcsolodnak, hogy a központilag szabalyozott es tulbürokratizalt beszerzei folyamat mennyi idö alatt fut vegig (tajekoztato ajanlat bekerese, logisztika palyaztatasa, esetleg kutatasa, vegleges ajanlat es jovahagyas, beszerzes (es biztos kihagytam jonehany es tevekenysegi es/vagy jovahagyasi lepcsöt …)).

Eleg hosszadalmas volt az egesz, egy ebed meg közben es lassan mar indulhattam is, mert mar majdnem 14:30 volt.

A vonat esemenytelen volt, eltekintve attol, hogy a fentebb ecsetelt W-lan problema miatt kenytelen voltam a mobilomrol hasznalni az E-bayt, megfigyelt aukciok jartak le, a gepen meg udötullepes miatt be sem töltödtek az oldalak.

Ezutan beleneztem a melletem ülö köver nö filmjebe, akinek elötte elözekenyen megkerdeztem hogy segithetek-e, majd igenlö valasz utan udvariasan fel is tettem a böröndjet a csomagtartora (nem tudom egyedül hogy rakta volna fel, olyan tömege volt), a 6. erzekbe, olyan hatborzongato volt hang nelkül is az az 1-2 perc amit lattam, hogy az biztos, ez ki fog maradni az eletemböl a jövöben is. Sajnos tul elenk a fantaziam, neman abszolut semmi ijesztöt nem tartalmaro jelenetet a fantaziam ugy kipotolta, hogy 125x jobban megrazott, mint az elözö esti, nemelyik igencsak brutalis es veres akciojelenet…

A palyaudvaron aztan jo 10-12 percet vartam villamosra, mert alighanem valami idiota a villamossinre parkolt (falsch parken), emiatt kestek a nekem jo jaratok. Mivel csak 18:40 körül volt nem fogtam taxit, mert elvileg az irasos iranyelv szerint 21 ora utan lehet taxizni – bar akkor sem szolt senki ha elötte mentem azzal… Viszont a szabaly az szabaly, meg minek szorjam a ceg penzet feleslegesen ;)?