Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Oktoberfest

2016. október 03. - Irbisz

Pentek delutan folytatodott a program, az Oktoberfesten (https://hu.wikipedia.org/wiki/Oktoberfest), amely hirehez kepest is erdekes volt, a hangulat kiemelkedö, nagyon tetszett mindkettönknek. Valahogy ide sose jutottunk el, hol penz, hol szabadidö, hol meg csak a tervezes hianyzott, iden viszont mind megoldodott. A szamok is erdekesek az evi atlagban 6+ millio embert vonzo, a vilag legnagyobb nepünnepelyenek tartott Oktoberfest-röl: http://www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest/schmankerl/wiesn-in-zahlen.html.

Mivel delelött, az Erdinger sörfözdejeben (http://nemetmindennapok.blog.hu/2016/10/02/erdinger_sorfozde) rajöttem, ”alulöltözött” vagyok, telefonaltam felesegemnek, aki mar uton volt Münchenbe (az Oktoberfest mar amolyan csaladi program volt, felesegeket, menyasszonyokat, völegenyeket, ferjeket, barat(nö)ket is lehetett hozni a reszveteli dij elleneben), vegyen valami olyan felülre valo kiegeszitöt, ami autentikus bajor nepviselet, es kb. szemre, a jelenletem nelkül meg lehet venni-  ez a börnadragot a cipö es zokni szüksegessege miatt eleve kizarta :). Vegül egy zöld barsonymellenyt vett, nekem normal ruhadarabkent is tetszik, bar azt nem tudom hova lehet ezen kivül felvenni :). Kifejezetten jol nez ki,  jövöre börnadragot is veszünk hozza, az Oktoberfesten rengeteg ember hordta (mivel sok a helyi, bajor resztvevö, helyesebben a bajorok adjak a resztvevök messze legnagyobb reszet). Viszont odafele a repülön, visszafele a vonaton is több ember ebben utazott, egyertelmüve teve, ök hova mennek, hol voltak. A legaranyosabb egy hazaspar volt a repülön, a ffi 70 körül, teljes nepviselet, meg pödrött bajusz is hozza, a felesege jo 10 evvel fiatalabb, ö is hasonloan utazott, nekem nagyon tetszettek- otthon sajnos elkepzelhetetlen az ilyen.

Az elözö poszt befejezese utan Erdingböl taxival mentünk az Oktoberfestre, elsökent a  München-i föpalyaudvarra, ott akartuk a csomagokat berakni, mert biztonsagi okokbol 3 liternel nagyobb csomagok nem vihetök be a területre, komolyan ellenöriztek a megnövekedett terrorveszelyre valo tekintettel. Nem meglepö modon az Oktoberfesten aztan nem volt egy muszlim sem, maximum inkognitoban- kivancsi leszek 40 ev mulva nem tiltjak-e be mint Mohamed elmebeteg es kirekesztö  tanaival bünös es istentelen esemenyt… A palyaudvaron viszont  hiaba volt többezer csomagmegörzö, üres az nem volt, mert hihetetlen mennyisegü ember jön ebben az idöszakban vonattal ide. En szerencsere olyan kis hatizsakkal voltam direct erre felkeszülve, hogy a sikertelen negyedoras keresgeles utan ugy döntöttem, megprobalok ezzel bejutni, mert összegöngyölve kisebb mint a megadott 20*10*10 cm-es meret.

A palyaudvarrol, tablak, söt a jardara felfestett jelek tettek egyertelmüve, hova kell menni, azaz szerintem aki mar feltankolva erkeznek, azok is eljutnak celjukhoz:)

 img_2514.JPG

Söt, mivel az Oktoberfestnek helyet ado Theresienwise-ig kb. megteendö 1-1,5 km-es uton meg meg direkt erre szakosodott outlet is van, a szamtalan idevalo ruhadarabokat kinalo bolt es üzlet mellett. Azaz utközben fel lehet ugy öltözni, ahogy “kell” :)

 img_2516.JPG

Az odafele vezetö hangulat nagyszerü volt, ezek az elöttünk halado dan csoport tagjainak poloja is kis izelitöt ad ebböl.

 img_2515.JPG

A bejaratnal a terrorveszelynek hala komoly ellenörzes, meg a kis hatizsakomat is alaposan megneztek, a benne levö hasznalt inget is kigöngyöltek nincs-e benne valami veszelyes anyag, üres-e :)). De ezutan legalabb bevihettem, de aki nagyobb csomagot vitt,akar csak nöi kezitaskat, retikült, az bizony a helyszinen megörzö, hasonlo aron, de ott legalabb a sor is jo hosszu volt) le kellett hogy adja, 5 vagy 6 uros aron, ebböl is biztos szep bevetelük volt naponta. Egyebkent a palyaudvaron is volt szemelyes leadasu csomagmegörzö hasonlo aron, csak a sor volt ott nagyobb, ergo erdemesebb itt leadni ami megsem bevihetö :)).

A hangulat mar ekkor, 3 ora elött nagyszerü volt:)

img_1649.JPG

img_2523.JPG

img_2524.JPG

A lefoglalt helyünkre mi kicsit kesöbb mentünk be, mert felesegem is igy jart a bejaratnal, es ezzel jo negyedoraja elment. A tenyleg just in time megkapott mellenyemet azonnal fe is vettem.

img_1756.JPG

Es kis kesessel mi is ültünk az elöre megvaltott helyünkön, a Marstall nevü “Szilard satorban” (https://de.wikipedia.org/wiki/Festzelte_auf_dem_Oktoberfest#Marstall). Ez igazabol rendes epület, de biztos tradicio miatt satornak nevezik ezeket.

img_1645.JPG

img_1646.JPG

img_2582.JPG

A mereteröl annyit, hogy 3200! ülöhely van benne, par kepet csatoltam, es mar du. 3-kor tele volt …

 

Zenekar is volt, a hangulat hihetetlenül jo volt, szerintem azert 15-20 eve meg jobb lehetett, mert most biztos balesetvedelmi okokbol az embereket figyelmeztettek, szedtek le a padokrol, ha a hangulat, jokedv emelkedesekor ott akartak enekelni, tancolni. IPersze volt amikor 4-5 asztalnyi ember, 30-40 fö allt fel egyszerre azt hagytak, tudtak remenytelen lenne. Gondolom, este 8 utan ez a felügyelet sokkal kevesbe sikeres, amikor mar (sokka) több alkohol fogyott,  sokkal emelkedettebb a hangulat, es sokkal fasultabbak a pincerek :).

Rendelve lett elöre etel is, es bizony nem tudom milyen kapacitasu gyomrokra meretezve, a delelött utan mindenesetre tulzas volt … elsöre hidegtal volt az asztalon, jokora sos perecekkel talalva mint az Erdingernel (sokkal puhabb mint a hazai, teljesen mas teszta es sütes, csak az alakja hasonlo).

img_2538.JPG

img_2540.JPG

Mar ezzel jol lehetett lakni, es meg ezutan hoztak ki mindenkinek egy egesz! sült csirket, ebböl föleg a nöknel igen nagy resze mar veszteseg lett, mert nem birtak megenni egyzerüen. Nemcsak a sok elsö fogas miatt, hanem mert sör is fogyott, szerintem a legszerenyebbek is megittak 1 litert, ami azert önmagaban is laktato. Es ezutan jött a desszert, ami legalabb nem volt nagy, de igazabol teljesen felesleges- ha nem lett volna jo, nem is eszi meg senki :)

img_2558.JPG

img_2560.JPG

A sörarak (megminden mas) egyebkent igen magasak voltak meg nemet fizeteshez merten is (egy liter sörert 3200-3700 Ft ott sem keves), de gondolom ugy vannak vele hogy ez egy vilaghirü rendezveny sok turistaval, ök meg fizetnek ugy is (különben el sem jönnenek ide, es az uti,- es szallasköltseghez merten ez mar nem akkora összeg), a helyiek meg tehetösek, mert Bajororszag a leggazdagabb nemet tartomany, München meg tan a leggazdagabb nagyvaros, azaz a latogatok anyagi lehetösegei eleg jok, akkor fizessenek csak …

img_2543.JPG

En 2,5 litert ittam csak,  azaz nem tul sok összessegeben, viszont az egy latogatora esö atlagot mar igy is messze felülmultam, ami alig több mint 1 liter per fö. A melyen katolikus kameruni kolleganöm is bevallalt egy litert sört, de mint mondta ö azt hitte hogy fel litert fog csak kapni, nem nezte mega z arlapot- de azert megbirkozott vele gond nelkül :).

 

img_2542.JPG

img_2545.JPG

A hangulat mar emelkedik, a relative zart reszen ahol mi voltunk,ott a pincernök meg probalkoztak, kint, mar a biztonsagi szemelyzet sem:

 img_2575.JPG

img_2536.JPG

img_2557.JPG

img_2572.JPG

A WC-re a francia kollegam hivta fel a figyelmet (a keszitett kepeket az asztalnal megmutatva), igy bementem oda, bar meg most is erthetetlen okbol, nem is volt ra szüksegem. En is keszitettem par kepet, humoros e-mailekben mar lattam ilyet, de most szemelyesen is (a nöi toalett az megszokott volt, ez viszont nemi megkülönböztetes jelem vagy oda is kellene dekoracio, vagy innen kellene leszedni :)):

img_2552.JPG

img_2553.JPG

img_2554.JPG

Itt 6-ig voltunk,  a következö, mar  a varosban levö Augustiner sörözöben 7-töl volt asztal foglalva, a köztes idöben szabadfoglalkozas. Mivel a terkep szerint ez csak 19 perc a satortol, volt idö böven, igy az anelkül is legalabb 3 reszre szakadt tarsasagot otthagyva felesegemmel inkabb kettesben setalgattunk es nezelödtünk a tömegben, fenykepezgettünk is, a hangulatot jobban megerzendö:

 

img_2593.JPG

img_2584.JPG

img_2596.JPG

img_2597.JPG

 A vegen ö beszallt egy szabadesesü toronyba, becsatoltak öket egy ülesekbe, felment velük 80!! meter magasra a felvono, majd elengedtek öket, zuhantak szabadon jo 70 metert, en bizony nem probaltam ki :). Volt persze sikoltozas minden körben, meg több ember ugy jött ki mindig, hogy az arcukon latszott, hu, ez megvolt, de eleg volt böven :). Egyebkent egy tabla szerint ez a vilag legmagasabb szetszerelhetö es szallithato ilyen szabadesesü szerkezete (az Oktoberfest Wikipedia oldal szerint is), gondolom ezert került ez is tan 7 euroba.

img_2603.JPG

img_2618.JPG

Az Augustiner-be mar kevesebben voltunk, akadt aki hazarepült, mas ment a ferjevel Salzburg-ba, valaki nem is tudom hova lett. Ott mi mar nem ettünk, de többen meg igen, de ök biztos nem ettek annyit az elözö helyen mint mi, vagy olyanok mint egy alaszkai premvadasz. Az alkoholszint növekedtevel paran kezdtem mar hazai szinten berugni es viselkedni, az angol-indiai kollega mar ugy, ahogy Bp-en az angol turistakrol velekednek. Idiota jatekokat talalt ki, amihez nekem 3 liter sör seem volt eleg hogy poenosnak talaljam, U. meg annyira odalett az eröltetesetöl, hogy inkabb felhajtott egy stampedli palinkat (bajor megfelelöjet) es elrohant a WC-re (megnyugodni?, lehiggadni?).

Itt egy magyar pincernöre is akadtunk, amikor tanakodtunk mit rendeljünk, szolt hogy lehet nyugodtanmagyarul is :). Kesöbb beszelgettünk vele, fiatal kora ellenere mar 4  eve itt el, növelve a  hazai veszes emberhianyt a vendeglatoiparban. Mondjuk erthetö, itt több penz es atlagban joval jobb körülmenyek e snormalisabb vevök.  Itt jo 11-ig voltunk, itt mar legalabb 3 liter sört megittam, azaz egy nap meglett sokhavi adagom :). Mi maradtunk a  legtovabb, L. es U. elment aludni, L. elegge betintazott, de mielött lelepett, megköszöntem neki a remek napot. A többiek (maradek 6-7 fö) meg elment mashova inni, beszelgetni, ismet teljes internacionalis összetetelben. Mivel mi velük ellentetben nem ott aludtunk Münchenben, hanem egy vonattal, amely 0:02 perckor indult, azonnal mentünk haza, ezt mar kihagytuk.

img_2658.JPG

 Na az az utazas minden volt csak kellemes nem, több mint 7 oras hiaba az eurocity. Aludni raadasul nem tudtam, mert bar kenyelmes egy nemet eurocity, ülve aludni fiatalon sem nagyon tudtam, nem hogy most. A vonaton volt jopar oktoberfestes emberke, akad börnadragos, teljes nepviseletü huszoneves, csak olyan felnepviseletes nö/lany mint a parom. Meg akadt aki olyan reszeg emberke, aki olyannyira besörözött, hogy a kalauz nem birta felrazni (amig ep pott setaltam a WX fele), hogy mutassa csak be a menetjegyet :). Ez a fiatal leanyzo is jo hogy megtalalta a vonatot, nem tudom mennyit ivott, de hozza kepest szinjozan voltam az 5 liter sör ellenere:

Mindent összeveve nekem nagyon tetszett, elmennek egyszer 2-3 napra is, csak azon csodalkoztam miert nincs több külföldi a statisztikak alapjan. Nekem a leginkabb az tetszett, hogy ahogy nalunk is a ferdeszemü kazah, es a szenfekete kameruni is tradicionalis ruhaban volt, ugy masokat is lattam ilyen nyilvanvaloan idegeneket a bajor trachtenben.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr6811763281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.05. 13:51:35

Atya Isten, micsoda fasiszta gyűlés! Hol vannak a homokosok és a pedók?

Irbisz 2017.05.08. 08:11:56

@MaxVal BircaMan HJCD:
Nem tudom, nem is erdekelt ki kicsoda, de biztos akadt jopar, csak nem volt a homlokukra irva.
Mellesleg inkabb egy rakas homo, aki maganemberkent lehet ertekes tagja a tarsadalomnak, mindenesetre erteksebb mint a nagy ”kereszteny”, de a sajat nepüket kifoszto es gyülöletbe taszito fideszcsürhe, akik kartekonyabbak meg a pedofiloknal is, mert ök a magyar ceaucescuval az elen egy egesz nemzet jövöjet teszik tönkre, nem csak egyes embereket.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.08. 08:19:50

@Irbisz:

Nem értek egyet.

A Fidesz pozitív irányba viszi az országot 2010 óta.
süti beállítások módosítása