Nemet mindennapok

Nemet mindennapok

Erdinger sörfözde

2016. október 02. - Irbisz

img_2475.JPG

Erdekes programunk volt penteken, elöször üzemlatogatas az Erdinger sörfözdejeben (Erding-ben), majd delutan csapatepitö latogatas az Oktoberfesten. Mindket rendezvenyen inkabb a külföldiek vettek reszt, a nemetek kevesse erdeklödtek a lehetösegek irant :).

Eredeti terv az volt, hogy csütörtökön a cegünk egy közeli telephelyet meglatogatunk, ahol kollegank vezeti  a programot, megnezzük mi hogy fut, eredmenyek, tapasztalatok stb., majd pentek de. egy masikat hasonlo cellal, es delutan elmegyünk közösen az Oktoberfestre. Aztan különbözö furcsa okok miatt a telephelylatogatasokat törölni kellett, es a hatralevö rövid idöben mar nem sikerült mas hasonlo programot beszervezni, igy vegül egy közeli es hires sörfözdet neztünk meg Erding-ben (https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdinger), amely a vilag legnagyobbb buzasör gyartoja, es pl. olyan raktarrendszerük van, amiben egyidejüleg 15 millio palack sort tarolnak, es orankent! 260 000 palackot tudnak kivenni belöle. Pesze teljesen automatizalt, beleertve különbözö sörtipusok tarolasahoz szükseges tized Celsius fok pontossaggal beallitott hömersekletet is.

En csütörtök delutan erkeztem meg az elsök között az Erding-i Ibis hotelbe.

 

img_2399.JPG

img_2402.JPG

Nemi problemat jelentett, hogy a taxisnak nem volt benne a GPS-ebe, es igy nem vallalta a fuvart. Elökerestem az emailt, a cim stimmelt, es igy beültem egy masikhoz. A hippihaju öreg bajor se talalta a GPS-ebe, pedig a mailt is megmutattam neki, meg a hotel honlapjat is. Szerencsere ö kreativabb volt, elökapta  a mobiljat, es abban meglelte, utana azzal navigalt :). Aztan hamar kiderült miert nem leltek meg a, teljesen uj volt a környek, es az alighanem nem frissitett terkepadatbazisokban nem szerepelt … De meg ott is ketszer vegigmentünk az utcan, mert a szamozas alapjan nem lehetett meglelni, es mivel alacsony, max negyszintes epület volt, ki sem ritt az egyeb epületek közül. De aztan meglett, a 45 euros taxiszamla kifizetese utan mentem becsekkolni, amit epp befejeztem, amikor megerkezett Andrea nevü olyan kollegam, aki eredeti szervezöje let volna a telephelylatogatasoknak.  Mivel 5 körül ertem oda, a közeli bevasarlocentrumban vettem nemi vacsorat, mert ugyan volt szervezve egy teamvacsora este 8-ra, de en olyan faradt es kimerült voltam, hogy elhataroztam, inkabb alszom egy jot :). Igy ettem kefirt, magos zsemlet, banant, es valami tradicionalis nürnberg-i edesseget, nekem leginkabb csokiba martott mezes puszedlihez hasonlitott. Enni meg nehezen tudtam, mert a reggeli gyökertömes utan meg sajgott az allkapcsom, azon az oldalon meg ragni sem tudtam.

Vacsora utan telefonok, rövid emailolvasgatas, hosszabb internetezes, majd zuhany, a teamvacsora tervezett kezdetekor mar agyban voltam, pedig 8-kor meg ovodasok is ritkan fekszenek le. De a totalis kimerültseg es alvashiany, no es felkeszüles a masnapi Oktoberfestre (es az azt azonnal követö hosszu ejszakai vonatutra) indokolta hogy ilyen nemnormalis idöpontba csucsukalni menjek :). Mar majdnem aludtam, amikor ½ 9 fele ketszer is kerestek telefonon, amit nem vettem fel- masnap kiderült hogy a kameruni menedzserasszisztens hivott, hol vagyok, miert nem megyek vacsorazni. Ezutan hamarosan elaludtam, egesz 4-ig aludtam, majd utana reggel 6-ig ismet. A jo 9 oras alvas nagyon jott tett, 7-kor mar mentem is le reggelizni. Tölük meg ”termeszetesen” senki nem volt, igy majd negyvenpercig eszegettem, idöm is volt, meg lassan is tudtam csak enni. Sajnos ez nem Hotel Hafen felülmulhatatlan reggelijenek szintjet hozta, söt, de azert meg elment.

 

img_2410.JPG

img_2413.JPG

Az egyik asztalnal evett 2 magyar is, de nem volt kedvem odamenni hozzajuk, egyik sem volt szimpatikus különösebben. Reggeli utan kijelentkeztem, es lefele menet azert a liftben amikor odaköszöntek h. ”Morgen”, azert mondtam nekik hogy ”jo reggelt”, kicsit meglepödte, leginkabb azert mert havasi gyoparos nepviseleti ingemben feltehetöleg nem gondoltak hogy honfitars vagyok :). Mire kicsekkoltam, mar reggelizett az ukran, es az egyik nemet kollega, odamentem hozzajuk, szep lassan gyült a letszam.

Nagy sikert aratott a kameruni es a kazah hölgy, akik teljes bajor dirndli-be öltözve jöttek le reggelizni, es a francia kollega, aki szinten teljes bajor trachtenben jött le, börnadragostul, kockas ing es a hozza valo cipö meg zokni :). Mas vendegek is neztek öket, azert erdekes latvany volt, a fekete R. es a ferdeszemü K. a bajor nepviseletben. Amikor L. megjött, megallapitottam, ugy felstocolta az anelkülis terjedelmes melleit, hogy az Oktoberfesten is elment volna reklamdekoltazsnak :). Egyebkent trükkös ez  a nepviselet, meg U. is ugy nezett ki, hogy van melle, pedig szegenynek egyebkent nem nagyon van …

Reggli utan amikor mar a teles csapat összegyült, es ekkor meglepve vettem eszre, minden hölgy teljes dirndli-ben van, es majd az összes külföldi is börnadragos original nepviseletben, mig nekem csak egy havasi gyoparos nepviseleti ingem volt … Na jo, masoknak meg ennyi sem volt, pl. pont Andrea, de igy is az atlag alatt voltam. Kb. 30 perc beszelgetes  a hatterröl, miert maradt el az eredeti program, hatterinfok stb. egy reszeröl lemaradtam mert gondolkodtam mason. Ami a lenyeg volt, igaz hogy a teljes Oktoberfestes program mindenkinek sajat zsebböl volt fizetve, de ne hireszteljük, mert az marad meg hogy a csapatunk Oktoberfestre jar ceges penzen. Na mindegy, elindultunk a sörfözdehez, es utközben Andreaval beszelgetve megtudtam, a programtörlesröl nyilvanossagra hozott ok a ”nagyközössegnek” szant magyarazat volt, a valosag sokkal prozaibb: a szervezet legfelsö vezetöjenek nem tetszett hogy ezt a latogatast ö közölte vele, szerinte ezt L-nek kellett volna megtennie, mert ö van az ö hierarchiaszintjehez eleg közel … L. meg nem volt hajlando megtenni, hogy ö nem postas, egyebkent is ez micsoda elavult  kökori hozzaallas, pont ilyenek ellen kell harcolnunk. Igy aztan mivel anelkül sem szivleltek egymast, a latogatasunk le lett fujva, lenyegeben szemelyes ellentet miatt, meg azt sem lehet mondani hogy ceges pozicioharc vagy egyeb jobban elfogadhato ok miatt.

Gyalog kb. 15 perc alatt elertünk az igazan közel levö sörfözdehez, ahol fenykepezessel inditottunk, a kepek magukert beszelnek :)

img_1581.JPG

A roman (magyarul mar nem tudo fel-magyar) ex-kolleganö a böröndjevel, es en a teljes csomagommal (+ bördzseki) a kezembe :)

img_1593_nok.JPG

A kepen angol, francia, kameruni, kazah nemet, roman es sved hölgyek, mind teljes nepviseletben :)

img_2429_fiak.JPG

Az erösebbik mar nem volt ilyen egyseges :)

Egy erdekesseg jut erröl eszembe, a roman kollega a kalapja zöld szinet következtesen magyaros zöldnek titulalta, hogy naluk Erdelyben az ilyen zöldet ”magyar zöldnek”, es az ottani magyarok is, es allitolag ez itt is ugy ismert. Mondtam neki hogy biztos, de en erröl nem hallottam, hogy lenne ilyen szinelnevezes.

Hamarosan bementünk a latogatoközpont közönseglatogatasokkor hasznalt protokollsörözöjebe, aholt kaptunk inditasnal egy palack sört, hozza perecet. Ez a Champ elnevezesü, alacsonyabb (4,7%) alkoholtartalmu sörfele, amelyet lehet a palackbol is inni, es csak 3,3 dl-es (http://de.erdinger.de/biere/champ.html)

img_2432.JPG 

 Jo volt, bar a reggeli meg közel volt, igazan nem voltam ehes. Filmnezessel indult a program, ami nemet nyelvü leven, a 3 angolnak, a 2-2 francia es roman, az 1-1 orosz, ukran, sved kolleganak csak a kepi elmenyt nyujtotta :).

Par kep a latogatoközpont sörözöjeböl:

img_2430.JPG

img_2431.JPG

img_2503.JPG

img_2507.JPG

 

A körbejaras az idegenvezetessel együtt majd 1,5 ora volt. Elsö allomas a sajat kiepitett kutak voltak, ahol mint elmondtak az a különlegessege a viznek, hogy olyan melysegböl (157,5 m) jön, ahova emberi szennyezödes meg nem jutott le, azaz minösege jobb mint egy kristalytiszta forrasvize :). Maximalis kapacitasa 360 m3 orankent.

 

img_2438.JPG

img_2440.JPG

Ezutan az erjesztöpinceket neztük meg, ahol a volumeneket erzekelendö külön kiirtak, hogy a 64 tartalyban vegzik a sör erjeszteset, melyek egyenkent 125 000 literesek. A sörök termeszetesen megfelelnek a tisztasagi törvenynek :)

 

img_2443.JPG

img_2466.JPGimg_2478.JPG

A legmonumeltalisabb a latvanyos raktar volt, amelynek mereteit ez a kep is jol erzekelteti. Tan 9 emeleten taroljak az elöirt ideig es hömersekeleten a söröket, teljesen automatizalt a rendszer, vonalkodos jelöles, emberi beavatkozas nelkül lehet be,- es kivenni. Az automatizalt, kötöttpalya “targoncak” elkepesztöen gyorsak, meretük ellenere kepesek a futo ember sebessegevel mozogni. De szükseg is van erre, 15 millio palackot tudnak benne tarolni, es orankent 200 000 palackot tudnak berakni es 260 000 palackot kivenni, ezt a volument bizony mar nenezen lehetne hagyomanyos emberi targoncasokkal ellatni (kisebb hadsereg kellene hozza), es a helyigenye is sokkal nagyobb lenne egy ilyen raktarnak. Egyreszt joval nagyobb lenne a sorok közötti tavolsag, masreszt szerintem feleekkora magassagot sem lehetne elerni.

 img_2476.JPG

Amit meg erdekesnek talaltam, az a kepen balrol harmadik alkoholmentes Erdinger volt, amelyet meg sport utanra is ajanlottak :),  mert izotonias, növelt vitamintartalmu (B12, folsav, polifenol) es csökkentett kaloriatartalmu (http://de.erdinger.de/biere/alkoholfrei.html).

img_2475.JPG

Visszafele menet lefenykepeztettem magam az Erdinger hazai jelenletet bizonyito zaszlo mellett, ezt majdnem minden kollegam meg tudta tenni.

 img_2487.JPG

Ezutan visszaterve a kiindulasi helyre, a sörözöbe, ahol mindenki valaszthatott egy tetszöleges sort, benne van az arban En egy barnasör specialitast valasztottam ki, az Erdinger Pikantus-t, amely edeskes volt, ugy is reklamoztak, hogy ez meg amolyan aperitifpotlo is lehet, es alkoholtartalma is a legmagasabb volt a valasztekbol (7,3 %). Akit erdekel, itt minden lenyeges (es lenyegtelen) informacio megtalalhato rola (http://de.erdinger.de/biere/pikantus.html).

img_2501.JPG

img_2502.JPG

img_2508.JPG

Ehhez adtak ujabb perecet, specialis bajor mustart (alapvetöen edes volt) es a bajor feher kolbaszt. Jol lehetett lakni ebböl, en jol is laktam :).

img_2488.JPG

img_2489.JPG

img_2500.JPG

Ezutan meg az egyik erlelöcsarnokban csoportkep, szamitogeppel beallithato beepitett kamerajuk volt a latogatok megörökitesere. Hiaba, ha mar latogatoközpont, kell a professzionalizmus :). A kephez linket adtak, onnan lehetett kesöbb letölteni, haladnak a korral

.erdinger.jpg

Es meg par kep:

img_2495.JPG

img_2494.JPG

img_2435.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nemetmindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr5311760657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása